Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 10. 15:08, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Már több mint 100 ezren beküldték a családi adóvisszatérítés nyilatkozatot

Már több mint 100 ezren beküldték a családi adóvisszatérítés nyilatkozatot

Kedden délig már több mint 100 ezren töltötték ki online azt a nyilatkozatot, amellyel az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adataikat küldhetik el a szülők.

Az úgynevezett Visszado-nyilatkozatot csak azoknak kell idén december 31-ig kitölteni és elküldeni, akik a családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára kiemelte: az adó-visszatérítés révén a jövő év elején összességében 600 milliárd forinthoz juthatnak a gyermekes családok. Tállai András elmondta, hogy az adóhivatal 2022. február 15-ig automatikusan visszautalja a pénzt azoknak a szülőknek, akiknek jövedelméből évközben a munkáltató, kifizető levonja a személyi jövedelemadót (szja), az ekhót. Azoknak az érintetteknek nincs teendőjük, akiknek a családipótlék-folyósítási adatokból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámukat, a postai címüket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonban nem tudhatja minden érintett utaláshoz szükséges adatát, ezért van szükség a Visszado-nyilatkozat kitöltésére, melyet december 31-ig lehet megtenni.

A nyilatkozatot a NAV előre kitölti a meglévő adatokkal, az néhány perc alatt otthonról, kényelmesen átnézhető és kiegészíthető, és mivel már több mint ötmillió magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval, így szinte minden érintett szülő online küldheti a nyilatkozatot - húzta alá Tállai András. Mint mondta: egyre népszerűbbek a digitális megoldások a családok, a lakosság körében is. Alig több mint egy hét alatt ugyanis amellett, hogy több mint 100 ezren a hiányzó adatokat kitöltve beküldték az elektronikus űrlapot, sokan voltak kíváncsiak a Visszado-nyilatkozatukra. A 165 ezer megtekintéssel az elmúlt időszak egyik leglátogatottabb hivatali honlap címére is pályázhat a NAV - jegyezte meg az államtitkár.

Tállai András felidézte, hogy minden 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. Ha valaki úgynevezett összevontan adózó jövedelemből szerez idén bevételt - ilyen sok más mellett a munkabér -, a munkáltató, kifizető által levont személyi jövedelemadót visszakapja. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók jövedelméből 9,5 százalék közteher számít szja-nak, ők ahhoz jutnak hozzá. Azok pedig, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) alkalmazzák, az idén befizetett tételes adó negyedére számíthatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.