Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2017. Szeptember 27. 11:26, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Már több mint 800 iskola jelentkezett az Európai Diáksport Napjára

Már több mint 800 iskola jelentkezett az Európai Diáksport Napjára

Már több mint 800 iskola jelentkezett a pénteki Európai Diáksport Napjára, melyen akár a tavalyi részvételi rekord is megdőlhet.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán reggel jelezte, hogy 2016-ban 900 oktatási intézmény csatlakozott a programhoz, azaz 250 ezer diákot mozgatott meg a rendezvény. Hozzátette, az ideire továbbra is lehet regisztrálni, s szerinte elérik a 900-as számot.

A 11 éve Magyarországon életre hívott kezdeményezés lényege, hogy a regisztrált iskolákban két órát szervezett körülmények között sportoljanak, mozogjanak a gyerekek. Balogh Gábor megjegyezte, hogy a rendezvényre az Európa Bizottság is felfigyelt idővel, az MDSZ pedig pályázatokon nyert pénzből kidolgozta a módszertanát annak, hogy miként lehetne Európa többi országában is megrendezni ezt a napot.

"Négy, különböző országokban lévő partnerünkkel közösen úgynevezett védjegyet alkottunk, mely az Európai Diáksport Napja névre hallgat és idén már 26 európai uniós tagállamban fog menni ez a rendezvény" - mondta Balogh Gábor, hozzátéve, hogy jövőre az Európa Sporthét egyik kiemelt eseménye lesz majd a sportnap.

Magyarországon három kiemelt helyszíne lesz az Európai Diáksport Napjának, Békéscsabán, Hevesben és Budapesten. Békéscsabán Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta egykori gimnáziuma a helyszín, ahol a gátfutó is jelen lesz majd.

Az állatorvosként dolgozó sprinter a műsorban elárulta, hogy az ötéves osztálytalálkozója óta nem járt középiskolájában, ezért is nagy izgalommal várja a pénteki napot. Baji szerint fontos, hogy a tanulás mellett sportoljanak a fiatalok, saját tapasztalata szerint a mozgás felfrissíti az elmét, segíti a tanulást, s bízik benne, hogy sokan követik majd az ő példáját.

Hevesbe Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, míg a budapesti Szent László Gimnáziumba az olimpiai ezüstérmes úszó Cseh László mellett Navracsics Tibor uniós biztos, Schmitt Pál, a program fővédnöke és Szabó Tünde sportállamtitkár is ellátogat.

Az iskolák számára nincs meghatározva kötelező program a két órára, viszont az időkeret mellett egy közös elem mindenhol lesz, méghozzá a 2017 méteres futás.

Címkék: diák, diáksport, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 24. 18:01, csütörtök | Belföld

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

2020. Szeptember 24. 14:05, csütörtök | Belföld

Szállodaszövetség: Budapesten 70 százalék feletti, vidéken 20-40 százalékos lehet a bevételkiesés idén

A budapesti szállodák többségénél az idén a bevételkiesés 2019-hez képest 70 százalék fölötti, míg vidéken 20-40 százalékos lehet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének reprezentatív kutatása szerint.

2020. Szeptember 24. 12:00, csütörtök | Belföld

Nem csak volt jegyesét, de új szerelmét is megpróbálta megölni egy 16 éves fiatal

Levágta magáról a nyomkövetőt a jegyese megölésének kísérletével vádolt fiatal, és megpróbálta megölni új barátnőjét, valamint annak anyját is;

2020. Szeptember 24. 10:02, csütörtök | Belföld

Németországban kockázatos területnek minősítették Győr-Moson-Sopron megyét

Felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban szerdán.