Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 04. 08:23, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Már úton vannak az amerikai anyahajók

Már úton vannak az amerikai anyahajók

Az Egyesült Államok az iráni fenyegetőzés ellenére is küld majd repülőgép-hordozókat a Perzsa-öbölbe – közölte kedden a Pentagon.

„Az amerikai haderő egységeinek a Perzsa-öbölben való felvonultatása ugyanúgy folytatódni fog, mint ahogy az elmúlt évtizedekben” – hangzott a George Little amerikai védelmi minisztériumi szóvivő által kiadott nyilatkozat.

„A repülőgép-hordozó csapásmérő csoportok felvonultatására a folyamatban lévő missziók folytatása és operatív támogatása érdekében van szükség” – indokolta a flottajelenlét fenntartását a Pentagon szóvivője. Little szerint az amerikai haditengerészeti jelenlét összhangban áll a nemzetközi joggal és célja a fokozott készültség fenntartása a tengeri kereskedelem biztosítása érdekében.

A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy Washington nem kíván konfrontálódni Teheránnal. „Kormányunkban senki sem szeretne konfrontálódni a Hormuzi-szoros ügyében. Fontos, hogy mérsékeljük a hevületet” – szögezte le közleményében a szóvivő.

A nap folyamán korábban az iráni hadsereg vezérkari főnöke figyelmeztette az Egyesült Államokat: tartózkodjon attól, hogy ismét repülőgép-hordozót vezényeljen az öböl vizeire. Az utolsó ilyen osztályú amerikai hadihajó, a John C. Stennis a múlt héten távozott a Perzsa-öbölből a Hormuzi-szoroson keresztül.

Irán hétfőn fejezett be egy tíznapos haditengerészeti gyakorlatot a Perzsa-öbölben, s a manőverek idején azzal fenyegette meg a nagyhatalmakat, hogy ha nyersolajexportját szankciókkal sújtják, lezárja a Hormuzi-szorost (az öböl bejáratát), amelyen keresztül az kőolaj világkereskedelmének 40 százaléka bonyolódik. Az Egyesült Államok bahreini bázissal tevékenykedő 5. flottája válaszul leszögezte: nem fogja megengedni, hogy megzavarják a szoros hajóforgalmát

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.