Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Július 05. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Már a vizes árkokban is fekália folyik

Már a vizes árkokban is fekália folyik

Több ezer köbméter, nagyrészt emberi fekáliát tartalmazó szennyvíziszap illetve komposzt halmozódott fel egy pécsi szennyvíz telepen. Az anyag a város korábbi vízszolgáltató cége egyik leányvállalatának a tulajdona, de hónapok óta ne

A látvány lehangoló, a bűz pedig szinte elviselhetetlen. Több ezer tonnányi félig komposztált, félig viszont kezeletlen szennyvíziszap hegyek, a megtelt tárolóban és azon kívül. Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhetően, a 40 százalékban fekáliát tartalmazó massza szétfolyt a területen, egy része már a környező vizes árokban kötött ki. Mindez Pécs korábbi vízszolgáltatójának, a Pécsi Vízmű egyik leányvállalatának, a Délkomp Kft.-nek a tulajdona. Az új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. is ezzel a céggel kötött először szerződést az iszap kezelésére, de a kft. hónapok óta nem szállított el semmit, sőt a technológiai berendezések egy részét is leszerelte.

Az ügyvezető arra hivatkozik, hogy jelenleg nincs kinek értékesíteni a komposztot. „Nem fejeztük be a munkát. Azt gondolom, hogy ha a Tettye Forrásházzal sikerül megegyeznünk egyfelől a jelenlegi helyzet felszámolásáról, másfelől a további együttműködésről, akkor folytatni fogjuk az iszap kezelését" - mondta Dér Sándor, a Délkomp Kft. ügyvezető igazgatója.


A Tettye Forrásház vezérigazgatója azt mondja, a szerződés értelmében maximum kétheti iszap és komposzt tárolható a telepen. A mostani mennyiség ennek a többszöröse, ezért a problémát jelezte a zöldhatóságnak.

„Mi is megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a komposztot az erre hivatott cég nem szállítja el a telephelyről, ezért is nem hosszabbítottuk meg a szerződést. Meglehetősen furcsa helyzet, hogy mi fizetünk érte, a komposzt pedig ott gyűlik" - közölte Winkler Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója.


A zöldhatóság emberei nemrég helyszíni bejárást tartottak a telepen. A tapasztaltak alapján megállapították a súlyos környezetszennyezést, és ezért több millió forintos büntetést szabtak ki.

A Tettye Forrásház már keresi a megoldást. Rövidesen olyan új céggel kötnek szerződést, amely szabályosan kezeli, és rendszeresen el is szállítja a szennyvíziszapot.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.