Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Szeptember 14. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: ISSUES Management Tanácsadó Kft.

Már emelkedik a liba exportára

Már emelkedik a liba exportára

A világ libamájexportjának 90 százalékát Magyarország adja, pedig a nemzetközi sajtóban megjelent nemtelen támadások érezhetően visszavetették a kivitelt. Ehhez képest a válság érezhető negatív hatásai átmenetinek bizonyultak, de az

 

Immár 12 éve ünnepli magát a lúdágazat Kiskunfélegyházán a Libafesztiválon. A fesztivál hangulatával idén sem volt baj, a libaszépségverseny, a főzőverseny és a Baromfi Termék Tanács (BTT) baromfibusza kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozást nyújtott, ám a szakma hangulata távolról sem rózsás. Az elmúlt három évben a nemzetközi, de főleg osztrák lapokban igazságtalan rágalmak és támadások sorozata indult meg a magyar libatermékekkel szemben, ami érzékeny veszteségeket okozott. A felvásárolt mennyiség három év alatt háromezer tonnával, vagyis mintegy 10 százalékkal csökkent. Ehhez képest a válság hatásai múlandónak és átmenetinek bizonyultak. „Tavaly a libamáj, a minőségi magyar libahús, de még a libatoll kivitele is megérezte, hogy a fogyasztók Európa-szerte az olcsóbb termékek felé fordultak. 2009-ről 2010-re már sikerült minimális, de nem elégséges áremelést végrehajtani" - mondja Dr. Csorbai Attila a BTT igazgatója. Az igazi problémát a hosszabb időszakra való visszatekintés érzékelteti a legjobban: míg 1990-ben ugyanis mintegy 71 ezer tonna ludat vágtak le, tavaly már csak 30 ezer tonnát.

 

Márpedig ez nekünk korántsem mindegy, hiszen Magyarország igazi libanagyhatalom. A világ libamájexportjának 90 százalékát Magyarország adja, és csak a Dél-Alföld régióban több ezer embernek ad az ágazat munkát.

 

„A lúd fantasztikus állat, húsa egészséges és finom, zsírja többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, tolla pedig a mai napig a legjobb töltőanyag, paplanba, párnába" - ezt már Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója mondja, aki nemcsak azért vállalja évről évre a rendezvény szervezését, mert a lúd nagy rajongója, hanem azért is, hogy így köszönje meg az ágazat dolgozóinak munkáját.

 

Az eseményen először jelent meg a BTT baromfibusza, amely ismeretterjesztő és szórakoztató programokon keresztül szólítja meg a gyermekeket és szüleiket, mutatja be a magyar baromfit, hívja fel a figyelmet a magyar baromfitermékek fogyasztásra. „Nemcsak exportban, pl. a libamáj kivitelében vagyunk világrekorderek, de a baromfihús fogyasztásban is a világelsők között állunk, mintegy 30 kg/fő éves mennyiséggel. Mégis fontos bemutatni a magyar baromfit, a baromfitenyésztés körülményeit, és a hazai minőségi baromfitermékek kedvező élettani hatásait. Az import baromfitermékek, általában gyengébb minőségi paramétereik miatt, néha olcsóbbak, mint a terméktanácsba tömörült tenyésztőké és vágóhidaké, ami nehéz helyzetbe sodorhatja az ágazat szereplőit" - mondja Dr. Csorbai Attila. A BTT ezért is indította útjára a baromfibuszt, amelynél a gyerekek és szüleik egyaránt fontos és hasznos információkat kaphatnak a magyar baromfitermékek előállításáról, minőségéről és egészséges fogyasztásáról.

 

A 2010-es Libafesztivált az Agrármarketing Centrum, a Baromfi Termék Tanács és a Lúdszövetség is támogatta.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.