Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2010. Június 13. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Marad a kánikula és a hőségriasztás

Marad a kánikula és a hőségriasztás

Marad a kánikula itthon vasárnap, továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben és nagyon erős UV-B sugárzásra kell számítani. A szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a legmelegebb déli órákban jobb kerülni a napot és

Itthon péntektől van másodfokú hőségriasztás, amely érvényben lesz vasárnap is. Ezt akkor rendelik el, ha az úgynevezett napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban 17 és 22 fok körül alakul a hőmérséklet, míg napközben várhatóan 30 foknál is melegebb lesz.


A szakemberek azt javasolják, hogy a déli órákban lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös helyen, az elveszített folyadékot pedig folyamatosan pótolni kell. Ilyen kánikulában az idősekre, a betegekre és a kisgyerekekre külön oda kell figyelni. A szokatlanul hideg és esős május után a hirtelen beköszöntő rendkívüli meleg nagyon megviseli ugyanis a szervezetet.


A kánikula mellett nagyon erős UV-B sugárzásra lehet számítani országszerte vasárnap is. Ez azt jelenti, hogy akinek normál bőre van, bő negyedóra alatt már leéghet a napon. A szakemberek azt javasolják: amíg ennyire erős az UV-B sugárzás, jobb kerülni a napozást délelőtt 11 és délután 3 óra között, illetve napközben fényvédő krémet kell használni.


A hőségriasztás miatt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben felfüggesztette a hétvégi kamionstopot. A szokásos gyakorlattal szemben tehát a 7,5 tonnát meghaladó teherautók szombat este 10 óra és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek az itthoni utakon. Az intézkedést egészségvédelmi szempontok indokolják, a sofőröknek így nem kell - a pihenőidőn túl - a rendkívüli hőségben a parkolókban várakozniuk.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 21. 07:11, hétfő | Belföld

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap, mintegy 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.

2019. Október 21. 06:38, hétfő | Belföld

Temerin lovasa duplázott, ismét megnyerte a Nemzeti Vágtát

Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly.

2019. Október 21. 06:37, hétfő | Belföld

Jim Jarmush új filmjének vetítésével kezdődik a filmmustra

Jim Jarmusch A holtak nem halnak meg című filmjének vetítésével hétfőn kezdődik a 26. Titanic Filmfesztivál, amelyet két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben rendeznek meg.

2019. Október 21. 06:00, hétfő | Belföld

ESzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez - közölte a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-vel.