Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Június 13. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Marad a kánikula és a hőségriasztás

Marad a kánikula és a hőségriasztás

Marad a kánikula itthon vasárnap, továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben és nagyon erős UV-B sugárzásra kell számítani. A szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a legmelegebb déli órákban jobb kerülni a napot és

Itthon péntektől van másodfokú hőségriasztás, amely érvényben lesz vasárnap is. Ezt akkor rendelik el, ha az úgynevezett napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban 17 és 22 fok körül alakul a hőmérséklet, míg napközben várhatóan 30 foknál is melegebb lesz.


A szakemberek azt javasolják, hogy a déli órákban lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös helyen, az elveszített folyadékot pedig folyamatosan pótolni kell. Ilyen kánikulában az idősekre, a betegekre és a kisgyerekekre külön oda kell figyelni. A szokatlanul hideg és esős május után a hirtelen beköszöntő rendkívüli meleg nagyon megviseli ugyanis a szervezetet.


A kánikula mellett nagyon erős UV-B sugárzásra lehet számítani országszerte vasárnap is. Ez azt jelenti, hogy akinek normál bőre van, bő negyedóra alatt már leéghet a napon. A szakemberek azt javasolják: amíg ennyire erős az UV-B sugárzás, jobb kerülni a napozást délelőtt 11 és délután 3 óra között, illetve napközben fényvédő krémet kell használni.


A hőségriasztás miatt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben felfüggesztette a hétvégi kamionstopot. A szokásos gyakorlattal szemben tehát a 7,5 tonnát meghaladó teherautók szombat este 10 óra és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek az itthoni utakon. Az intézkedést egészségvédelmi szempontok indokolják, a sofőröknek így nem kell - a pihenőidőn túl - a rendkívüli hőségben a parkolókban várakozniuk.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről