Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2015. Április 17. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Marhaeladás marhalevél nélkül? – Jogász válaszol

Marhaeladás marhalevél nélkül? – Jogász válaszol

Különleges kérdéssel kereste fel egy olvasó az onlinejogsebesz.hu szakértőit. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Kérdésem a következő. Eladhatja-e a marhalevélen szereplő állattartó az állatot, ha nem ő a tényleges állattartó? Adásvételi szerződés a tényleges állattartó nevén van. A tényleges állattartó az állatokat a saját földtulajdonú legelőjén, az állattartói kötelezettséget betartva 2005-óta tartja, a marhalevélen szereplő személy közreműködése nélkül.(Se anyagi, se fizikális, se érzelmi) Ha eladhatja, milyen jogcímen lehet védelmet kérni az eladás ellen? Segítő válaszát nagyon megköszönöm!

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Marhalevelet csak a tulajdonos kaphat, és ennek birtokában lehet az állatot eladni. A marhalevél a tulajdonos nevére szól. Ha a nem tulajdonos valamilyen módon ilyen okiratot szerez, akkor elképzelhető, hogy okirathamisítás útján jutott hozzá.
Azt javaslom, hogy keresse fel annak az önkormányzatnak a jegyzőjét, ahol a marhalevelet kiállították, és érdeklődjön a történtekről. Az illetékes rendőrségen is célszerű lenne az elkövetőt feljelenteni.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 22. 18:04, szombat | Belföld

Folyamatosan bővül a magyar futárszolgáltatás piaca

Folyamatosan bővül a magyarországi futárszolgáltatás piaca, főként az e-kereskedelem fejlődésére alapozva Bíró Koppány Ajtony, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) főtitkára szerint.

2022. Január 22. 16:00, szombat | Belföld

Rekordot döntött a kastélyok és várak látogatottsága tavaly Magyarországon

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára

2022. Január 22. 13:57, szombat | Belföld

A magyar kultúra napja - Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a PIM

Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat, valamint egy konferenciakötetet is elérhetővé tesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a magyar kultúra napja alkalmából.

2022. Január 22. 10:55, szombat | Belföld

Figyelmeztetés! Tilos hókotrót előzni

Tilos hókotrót előzni - erre hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken közleményében, megjegyezve, az elmúlt időszak havazásainál több baleset is történt a havat eltakarító járművek előzése miatt.