Városlista
2020. szeptember 28, hétfő - Vencel

Hírek

2012. Május 17. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Már érezhetőek a januárban életbe lépett Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény hatásai. A jelenleg is zajló Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés és a vendéglátóegységek levegőminőségének ellenőrzése ezeket monitorozza.

A passzív dohányosok megmentéséért és a dohányzás visszaszorításáért közösen tesz erőfeszítéseket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a WHO Magyarországi Iroda, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Az ANTSZ által szervezett szerdai sajtótájékoztatón a dohányzás visszaszorításáért és a nemdohányzók védelmében összefogó szervezetek számoltak be jelenleg is folyó hatástanulmányaik eddigi eredményeiről. Ennek részeként a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés elnevezésű kutatásban világszinten 13-15 éves korú fiatalok dohányzási szokásairól gyűjtenek adatokat az UNICEF-fel és az Amerikai Betegségmegelőző Központtal együttműködésben. A 2003-2008-as időszakra vonatkozóan Magyarországon egyöntetűen javultak a mutatók. A dohányzást kipróbálók aránya 66 százalékról 58 százalékra, a jelenleg dohányzók aránya 28 százalékról 23 százalékra csökkent. Az otthonában passzív dohányzásnak kitett fiatalok köre szűkült leglátványosabb mértékben: 84 százalékról 43 százalékra, azaz a felére.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásfelmérésének egy másik elemeként a szórakoztatóegységek és vendéglátóegységek beltéri légszennyezettséget vizsgálták. Beregszászi Tímea, az Országos Tisztiorvosi Hivatal megbízott osztályvezetője a kutatás módszertanát részletezte. Ennek értelmében öt különböző típusú vendéglátóegységben végeztek szállópor koncentrációra vonatkozó méréseket. A koncentrációnak a 2,5 μm alatti tartománya (PM2,5) a tiltó intézkedések hatására 89 százalékos csökkenést mutatott. Igazolták azt is, hogy a belső terekben a magas 2,5 μm alatti szállópor koncentráció legfőbb forrása a dohányfüst.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a nemdohányzók védelmében hozott jogszabály kifogásoltsága 5, 3 százalékról 1, 4 százalékra esett vissza, vagyis a dohányzók is támogatják a dohányzás elleni intézkedéseket. Akár csak a WHO, amelynek képviseletében Pusztai Zsófia, újságírói kérdésre kifejtette, valamennyi ajánlásukat beépítették a törvényjavaslatba, s nagyon örültek, hogy ezt harmadszorra már sikerült is elfogadtatni az országgyűléssel.

A közösségi területekre vonatkozó dohányzási tilalom támogatottsága is nőtt. A képviseletvezető beszámolt arról is, hogy ez az egyetlen olyan WHO-egyezmény, amely nem csupán ajánlást fogalmaz meg, hanem kötelezettségeket ír elő a tagországok számára, s Magyarország az első tíz ország között van, akik bevezették a szigorú intézkedéseket.

Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elárulta, egyetlen területen még sok a teendő. A fiatalok ugyanis továbbra is szinte akadálytalanul tudnak dohányáruhoz jutni, mivel a kereskedők az adatok szerint 50 százalékban kiszolgálják őket a tiltó rendelet ellenére. Márpedig a cél az lenne, hogy senki ne dohányozzon, mivel, a mai ismereteink alapján fogyasztói felét elpusztítja ez a termék. Pusztai Zsófia szerint ezen adópolitikával, a jövedéki adó további emelésével lehetne változtatni.

A nemdohányzók védelmében hozott törvény egyéb, a WHO által szervezett beavatkozásokkal is kiegészül, melyek a rászokás megelőzését szolgálják. Ilyen a kommunikációs kampány vagy az óvodai és iskolai megelőző programok. A fiatalok dohányzási szokásairól május 4. és 24 között gyűjtenek információkat, ebben 160 iskola vesz részt. Az előzetes eredmények júliusban várhatók.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 28. 14:08, hétfő | Belföld

Kezdődik a ferihegyi repülőtér 2-es futópályájának felújítása

Hétfőn elkezdődik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es futópályájának felújítása, amelyet az eddigiektől eltérően egyetlen ütemben végeztet el a Budapest Airport.

2020. Szeptember 28. 12:06, hétfő | Belföld

Szavazategyenlőség miatt újabb időközi választást kell tartani Kemeneskápolnán

Szavazategyenlőség alakult ki a Vas megyei Kemeneskápolnán vasárnap tartott időközi polgármester-választáson két független jelölt között, ezért új választást kell kiírni - tájékoztatta a település jegyzője az MTI-t.

2020. Szeptember 28. 10:04, hétfő | Belföld

A kormányt kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tesznek fel azonnali kérdéseket és kérdéseket az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

2020. Szeptember 28. 07:07, hétfő | Belföld

Szlávik: nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását, az egészségesek pedig meg tudják védeni magukat a fertőzéstől