Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2012. Február 15. 07:54, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Masat–1: kellemes gond adódott

Masat–1: kellemes gond adódott

Kiválóan működnek az első magyar műhold berendezései – tájékoztatott kedden Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME Űrkutató Csoportjának vezetője.

A fejlesztőcsapat figyelemmel kíséri a Masat–1 belső, önellenőrzésből származó mérési adatait, mindenekelőtt a hőmérsékleti eloszlást, az áramfogyasztást, belső feszültséget. „Minden olyasmit ellenőriztünk, amit itt, a Földön mértünk, és most arra voltunk kíváncsiak, hogy ezek a funkciók a világűrben hogyan működnek” – magyarázta Gschwindt András, aki szerint szépen beállt az egyensúly, nincsenek úgynevezett forró pontok, a processzorban a legmagasabb hőmérséklet 33 Celsius-fok volt.

„Mintha itt lenne mellettünk”

„A processzor egy kis számítógép része, felügyeli a műholdat, irányítja az összes funkcióját. Tegnap tudtuk vezérelni, a szatellit bevette az adatokat, engedelmeskedett, visszajelzett, úgy működött, mintha itt lenne mellettünk” – fogalmazott a docens. Hozzátette: olyan gondjaik voltak viszont, amelyekre nem számítottak.

„A világ különböző pontjain 30–40 megfigyelőt szerveztünk be, s ők annyi adatot ömlesztettek ránk, hogy az információt fogadó két weboldal, a Masat–1 honlapja, valamint a BME rádióklubjáé megtelt. Egyszerűen nem lehetett bejutni az oldalakra, pillanatnyilag az adatbőség zavarával küzdünk, ami nagy öröm, hiszen ez azt jelenti, hogy a Föld sok pontjából kaptunk beszámolókat. Mindenhonnan gratulációk érkeztek, hiszen minden jól működik” – emelte ki Gschwindt András.

Nehéz időszak jön

A műholddal kapcsolatos terveket ismertetve elmondta, hogy a repülés első hetében csupán megfigyeléseket végeznek. „Az első héten nem nagyon akarunk belenyúlni, tehát nem akarunk semmit sem elindítani, csak figyeljük, mi hogyan viselkedik. Egy hét letelte után viszont intenzív kísérletezésbe fogunk, a legfontosabb feladat a stabilizáló rendszer beindítása, kipróbálása lesz. Szerencsénk, ahogy a hordozórakéta kidobta egy kis konténerből, nagyon jó pozícióba került a szatellit, jól helyezkedik el az antenna, így nem kellett beindítani a stabilizátort. Sorban kipróbáljuk a második héten a műhold többi berendezését is, mert ezután egyre hosszabb időre napárnyékba kerül a Masat–1 pályája, amikor nem kap energiát. Onnantól elsősorban az alapfunkciókra kell tartalékolni az energiát” – ismertette Gschwindt András.

Az első magyar műholdat az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája juttatta nyolc másik szatellittel Föld körüli pályára, a fellövésre az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyanán található Kourou európai űrközpontjában került sor hétfőn, február 13-án. Az űreszköz egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit, a CubeSat szabvány szerint készült, kocka alakú, 10×10×10 centiméteres, 1 kilogramm tömegű műhold.

A Masat–1 pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyeztek egy félaktív mágneses stabilizáló rendszert, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet befolyásolni a műhold orientációját. A pikoműhold aktuális pozíciója folyamatosan követhető a http://cubesat.bme.hu honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 20:06, csütörtök | Belföld

Megtalálták a 2020 önkéntest Európa legnagyobb passiójátékára

Hamvazószerdára sikerrel zárult a Passió2020, április 4-én 15.00 és 19.00 órai kezdettel, a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén megrendezésre kerülő előadás önkéntes szereplőinek toborzása.

2020. Február 27. 17:42, csütörtök | Belföld

Koronavírus gyanúja miatt mentek ki a mentők egy budapesti kaszinóhoz

Szerda este mentők vonultak ki egy budapesti kaszinóhoz koronavírus-gyanú miatt.

2020. Február 27. 17:28, csütörtök | Belföld

Vissza akarnak élni az egyházi iskolák nevével

Címében és tartalmában is megtévesztő állásfoglalást juttattak el több egyházi iskolába az oktatás helyzetével kapcsolatban.

2020. Február 27. 16:18, csütörtök | Belföld

Koronavírus: Felhívást kaptak az oktatási intézmények

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményében arra kérte a koronavírus miatt az egyetemeket és a szakképző iskolákat, hogy ne szervezzenek tanulmányutakat, kirándulásokat Olaszországba.