Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Május 04. 08:29, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban a hétvégén, a koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések bevezetése mellett.

A főváros mintegy 24 ezer fő befogadására alkalmas Las Ventas nevű arénájába hatezren léphettek be, kötelezően maszkban. A nézőket üres székek és sorok választották el egymástól, legfeljebb hatan ülhettek együtt azok, akik egy társaságként érkeztek az eseményre. A büfék ezúttal zárva maradtak.

A viadalon híres torreádorok, például Enrique Ponce vagy az El Juli becenevet viselő Julián López küzdöttek meg a bikákkal, a közönség soraiban pedig ott volt a spanyol király legidősebb nővére, Elena is, két gyerekével.

A rendezvényt nem véletlenül tartották május másodikán, ugyanis ekkor ünneplik a madridi tartomány napját, amellyel a francia megszállás elleni spanyol függetlenségi háborút elindító, 212 évvel ezelőtti felkelésre emlékeznek. Ilyenkor hagyományosan ünnepi bikaviadalokat is rendeznek a tartomány különböző arénáiban.

A járvány miatt másfél éve tartó kényszerszünet nehéz helyzetbe hozta azokat, akik a bikaviadalok megrendezéséből élnek, ezért a madridi esemény bevételét jótékony célra fordítják a szervezők. A viadal ideje alatt az arénában további adományokat gyűjtöttek a rászorulók megsegítésére.

A koronavírus megjelenése előtt Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartottak több millió néző érdeklődése mellett. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek adott munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró volt.

A bikaviadalok a nemzeti kulturális örökség részének számítanak, de évek óta feszült vita zajlik az esemény megítéléséről, a járványt megelőzően rendszeresek voltak az állatvédelmi tüntetések.

A vasárnapi madridi viadal idején is felvonult az arénánál a PACMA állatvédő szervezet néhány békés tiltakozója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.