Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2018. Február 27. 15:40, kedd | Helyi

Másolat készült a Könnyező Szűzanya-kegyképről

Másolat készült a Könnyező Szűzanya-kegyképről

Kemenes Edith festőművész a kegyképről az elmúlt években három másolatot készített a Győri Egyházmegye felkérésére, a legutóbbit januárban adta át dr. Veres András megyéspüspöknek.

Az első a Walter Lynch ír püspök – aki az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés idején, a 17. század közepén a kegyképet Győrbe hozta – egyházmegyéjéhez tartozó Loughrea Szent Brendan-székesegyházában lelt otthonra 2003-ban.

A másolat érdekessége, hogy az nem egyezik meg mindenben az eredetivel: nincs korona a kis Jézuson, s a Márián lévő sem hasonlít az eredetihez. Ha azonban a kegykép koronáit, amelyek csak a 19. század második felében kerültek a képre, eltávolítanánk, akkor e másolatot láthatnánk.

A második másolat 2006-ban került a lyoni bazilika altemplomába, ahol híres Mária-kegyképek másolatait gyűjtik.

Kemenes Edith a harmadik kegyképmásolatot 2018 februárjában adta át Veres András megyéspüspöknek. Ez az alkotás a művésznő ajándéka a Győri Egyházmegye számára.

„Tudatosan törekedtem arra, hogy csendben, nyugalomban, összeszedetten készítsem el a másolatokat. Az eredeti kép látványvilágán túl igyekeztem visszaadni a Szűzanya fiatalságát, szomorúsággal, aggodalommal vegyes örömét. Hiszen egy édesanya gyermeke iránti szeretetében mindig ott van az aggodalom. Ugyanakkor mindegyik munkafolyamat során végigkísért az a gondolat, hogy »nem csak« egy édesanyát, hanem az Istenszülőt mintázom meg” – számolt be Kemenes Edith az alkotás lelki dimenziójáról. A technikai kivitelezéssel kapcsolatban elárulta, hogy nem a vászonra vetítette, hanem fénykép alapján festette meg a Könnyező Szűzanyát a gyermek Jézussal.

Kemenes Edith Nagybányán született 1964-ben. A helyi festőiskolában tanult, majd Marosvásárhelyen folytatta képzőművészeti tanulmányait. A tanulmányok ideje alatt országos és világversenyeken is részt vett, amelyeken számos díjjal jutalmazták alkotásait. Családjával 1990-ben költözött Erdélyből Győrbe. Gyakran látogat a győri Székesegyházba, hívőként, alkotóként egyaránt nagy hatással van rá az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegyképe.

Forrás/fotó: Győri Egyházmegye

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 12:52, kedd | Helyi

Üzent osztálytársainak a győri tanárkesélő gimnazista

A fiú azt állítja, senkit nem akart bántani, és utólag fogalma sincs arról, hogyan borulhatott el az agya egy hármas miatt annyira, hogy késsel rontson rá a tanárára.

2020. Január 21. 08:48, kedd | Helyi

Kulturális és művészeti díjban részesült Fejszés Attila

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Téglás Város Önkormányzatának Képviselő testülete „Kulturális és Művészeti Díjat” adományozott hétfőn Fejszés Attilának, a Győri Nemzeti Színház színművészének.

2020. Január 20. 20:49, hétfő | Helyi

Betöltötte énekhangjával a Kisalföld szerkesztőségét is Bede-Fazekas Csaba

Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas, Érdemes-, Kiváló Művész, operaénekes, Győr díszpolgára, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja volt Werner Krisztina vendége a sajtószékházban.

2020. Január 19. 06:25, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp január 20-tól