Városlista
2021. április 23, péntek - Béla

Hírek

2018. Február 27. 15:40, kedd | Helyi

Másolat készült a Könnyező Szűzanya-kegyképről

Másolat készült a Könnyező Szűzanya-kegyképről

Kemenes Edith festőművész a kegyképről az elmúlt években három másolatot készített a Győri Egyházmegye felkérésére, a legutóbbit januárban adta át dr. Veres András megyéspüspöknek.

Az első a Walter Lynch ír püspök – aki az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés idején, a 17. század közepén a kegyképet Győrbe hozta – egyházmegyéjéhez tartozó Loughrea Szent Brendan-székesegyházában lelt otthonra 2003-ban.

A másolat érdekessége, hogy az nem egyezik meg mindenben az eredetivel: nincs korona a kis Jézuson, s a Márián lévő sem hasonlít az eredetihez. Ha azonban a kegykép koronáit, amelyek csak a 19. század második felében kerültek a képre, eltávolítanánk, akkor e másolatot láthatnánk.

A második másolat 2006-ban került a lyoni bazilika altemplomába, ahol híres Mária-kegyképek másolatait gyűjtik.

Kemenes Edith a harmadik kegyképmásolatot 2018 februárjában adta át Veres András megyéspüspöknek. Ez az alkotás a művésznő ajándéka a Győri Egyházmegye számára.

„Tudatosan törekedtem arra, hogy csendben, nyugalomban, összeszedetten készítsem el a másolatokat. Az eredeti kép látványvilágán túl igyekeztem visszaadni a Szűzanya fiatalságát, szomorúsággal, aggodalommal vegyes örömét. Hiszen egy édesanya gyermeke iránti szeretetében mindig ott van az aggodalom. Ugyanakkor mindegyik munkafolyamat során végigkísért az a gondolat, hogy »nem csak« egy édesanyát, hanem az Istenszülőt mintázom meg” – számolt be Kemenes Edith az alkotás lelki dimenziójáról. A technikai kivitelezéssel kapcsolatban elárulta, hogy nem a vászonra vetítette, hanem fénykép alapján festette meg a Könnyező Szűzanyát a gyermek Jézussal.

Kemenes Edith Nagybányán született 1964-ben. A helyi festőiskolában tanult, majd Marosvásárhelyen folytatta képzőművészeti tanulmányait. A tanulmányok ideje alatt országos és világversenyeken is részt vett, amelyeken számos díjjal jutalmazták alkotásait. Családjával 1990-ben költözött Erdélyből Győrbe. Gyakran látogat a győri Székesegyházba, hívőként, alkotóként egyaránt nagy hatással van rá az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegyképe.

Forrás/fotó: Győri Egyházmegye

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 21. 11:00, szerda | Helyi

Wágenhoffer Klíma- Hogy nálunk legyen a hőmérséklet kapcsolója!

Ha kisüt a nap, akkor egyrészt nagyon örülünk, mert a hangulatunk is jobb, viszont a lakások, családi házak, tetőterek olyan hamar felmelegednek, hogy gyorsan eljön az idő, amikor otthonunk, munkahelyünk katlanná válik, és szellőztetéssel

2021. Március 02. 14:59, kedd | Helyi

Építkezik? Felújít? Szakértő segítség -Elágazás Kft.

Hogy, miért válasszon Bennünket ha építkezni vagy felújítani szeretne?

2021. Február 19. 10:25, péntek | Helyi

Z&GY Kft- A tető fejfedője!

A Z&GY Kft. 2009 óta foglalkozik bádogos és tetőfedő anyagok forgalmazásával, Győrben a Malomszéki u. 3 szám alatt.

2021. Április 22. 18:10, csütörtök | Külföld

Németország 30 millió adagot vásárol a Szputnyik V vakcinából

Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából - jelentették csütörtökön német hírportálok.