Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 03. 07:29, csütörtök | Belföld
Forrás: pannonmedia | Füssy Angéla

Mátét várja (a) Barcelona – „Váltsd valóra Te is egy beteg gyermek álmát!”

Mátét várja (a) Barcelona – „Váltsd valóra Te is egy beteg gyermek álmát!”

Mára szinte teljesen egészséges Vass Máté, akiért egy évvel ezelőtt még egy ország szorított, hogy új szívet s ezzel új életet kaphasson. Nyolc hónappal a szívátültetés után nem csak a gyógyulásának örülhet a gyulafirátóti fiatalember. Ugyanis azzal a harccal, melyet az életért folytatott, felkeltette egy magyar sportember figyelmét, aki úgy döntött, valóra váltva talán leghőbb vágyát, magával viszi a szinte már fanatikusan futballrajongó Mátét kedvenc csapatának otthonába. Barcelonában pedig nem csak a Celtik elleni Bajnokok Ligája mérkőzést szurkolhatja végig, hanem valószínűleg példaképeivel, a csapattagokkal is találkozhat.

A rendkívül ritka szívbetegséggel, úgynevezett nagyér-transzpozícióval született alig 24 éves fiatalember eddigi élete során talán több időt töltött kórházakban, mint azon kívül. Amikor szíve végleg feladta a harcot közel fél évet feküdt szinte mozdulatlanul egy ballonpumpára kötve, majd ez év január 28-án elvégezték rajta a megszokottnál bonyolultabb transzplantációt. Ma már csak az időszakonkénti kontroll vizsgálatokra jár vissza a fővárosba, a Gottsegen György Kardiológiai Intézetbe. „A nehezén túl vagyunk. Most már minden rendben lesz” – fogalmazott szerényen a fiú, aki élete első hónapja óta vívja csatáit veleszületett szívbetegségével. Azóta először csillant fel a remény, hogy talán az új szívvel arra is lehetősége lesz, amit eddig nem szabadott…például sportolhatna.

Máté családjában mindenki futballozik. Az esti program sem lehet kérdéses – televízión követik szinte az összes bajnokságot. Gyenge szíve miatt a fiú eddig nem focizhatott – vagy legfeljebb módjával. Míg nem volt biztos a gyógyulás, Máté nem is akart beszélni arról, mit szeretne bepótolni, ha egyszer új szívvel majd olyan életet élhet, mint mások. Most már elárulja, bár egyelőre csak súgva: futballozni.

„Rendkívül meghatott ennek a fiatalembernek az ereje, a kitartása. Szeretném, ha a mi kis ajándékunk még szebbé tenné a jövőjét. Most már nem csak a gyógyulásáról van szó, hanem arról, hogy milyen élete lesz, hogy bepótolhatja-e mindazt, ami eddig kimaradt az életéből. Ehhez szeretnénk még több hitet adni neki azzal, hogy találkozhat a példaképeivel” – mondta Szabella Sándor, aki a médiából megismerve Máté történetét úgy döntött, hogy a saját költségén elviszi a fiút a katalán fővárosba. Ott eltöltenek három felejthetetlen napot, megnézik a város nevezetességeit: a Sagrada Familiát, a Güel Parkot, együtt sétálnak végig a La Ramblán. A decemberi utazás csúcspontja mégis a Barcelona-Celtic BL mérkőzés lesz. Sándor ígérete szerint Mátét ugyanis a Nou Campban újabb meglepetés várja. A Sport Global Tours idegenforgalmi menedzsere és a cég tulajdonosa, Kristóf Antal a sajtó képviselői előtt adták át Vass Máténak repülőjegyét és a névre szóló meccsjegyet. „Nem hiszem, hogy ilyen jegyet más valaha kapott volna. Rajta áll Máté neve, ezzel is jelezve, a club szeretettel várja őt a december 11-i mérkőzésére” – mondta Szabella Sándor. A sportszervező, edző jómaga is hat éven át élt Barcelonában. A klub pártoló tagja és törzsszurkolója. Az FC Barca egyetlen meccsét sem hagyná ki. Hobbijában most partnerre talált.

Sándor hangsúlyozta, ezzel a felajánlással példát szeretne mutatni másoknak is, hiszen bizonyára vannak még olyan emberek ebben az országban, akik megtehetik, hogy meghallják egy-egy beteg gyermek, vagy fiatal vágyát, s valóra váltsák azt, ezzel is erőt adva a küzdelmekhez, és kedvet, hitet az új élethez.

A Ments Éltet Közhasznú Alapítvány Szabella Sándort tettéért tiszteletbeli taggá és jószolgálati nagykövetévé avatja. Budai László kuratóriumi alelnök elmondta, Sándor és Máté története országos kampány indítására inspirálta őket. Ezért most közös erővel szólítanak fel mindenkit, akinek erre lehetősége van: „Váltsd valóra Te is egy beteg gyermek álmát!” Az akció részleteiről később adnak tájékoztatást, hiszen annak kidolgozása még folyamatban van. Budai László annyit árult el, hogy várják a betegségüket alázattal viselő gyermekek, fiatalok szüleinek megkeresését és azon lesznek, hogy a vágyak, álmok teljesítését megszervezzék, ahhoz a megfelelő jótevőket felkutassák.

A Ments Életet Alapítvány nem egészen két éve működik. Fő célja a véradás népszerűsítése. Az elmúlt időszakban számtalan nagyszabású véradást bonyolítottak le és olyan gyerekeknek szerveztek utazásokat, vagy épp vitorlás versenyt, a közeljövőben pedig egy lovas napot Domonyvölgyben, akik ma már nem élnének, ha nem kaptak volna vért. Elhangzott, Magyarország biztonságos vérellátásához évente 400-500 ezer egység vérre lenne szükség.

A Ments Életet Közhasznú Alapítvány Máté példájával indít országos kampányt a beteg gyermekek vágyaiért

Az eseménynek helyet biztosító Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika főorvosa, egyben a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke emlékeztetett, jelen pillanatban is ötvenen várnak hazánkban új szívre. Csak az idei évben, a mai napig 30 felnőtt emberen végeztek sikeres szív transzplantációt. „Az átültetést követően még viszonylag sűrű kontrollvizsgálat szükséges, s a betegnek egy darabig még kímélnie kell magát, de a szív transzplantáción átesettek többsége idővel teljes életet élhet” – mondta dr. Gellér László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.