Városlista
2020. április 7, kedd - Herman

Hírek

2019. December 20. 07:42, péntek | Belföld

Mától tekinthető meg a Diótörő a Budapesti Operettszínházban

Mától tekinthető meg a Diótörő a Budapesti Operettszínházban

Péntektől látható a Budapesti Operettszínházban a Diótörő című klasszikus balett Harangozó Gyula rendezésében és koreográfiájával.

Az előadást a Magyar Táncművészeti Egyetemmel (MTE) közösen állítják színpadra, a főszerepekben az egyetem végzős növendékeit is láthatja majd a közönség. A produkcióban közreműködik a Budapesti Operettszínház Balettkara és Zenekara Pfeiffer Gyula vezényletével.

„Az Operettszínháznak van törzsközönsége, amely jogosult arra, hogy az általa legkedveltebb színházban is lásson balettprodukciót” – hangsúlyozta Kiss-B. Atilla főigazgató a darabot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A főigazgató beszélt az önálló balettprodukció fontosságáról, a művészek motiválásáról, valamint a fiatal művészek Operettszínházba vonzásáról is.

Apáti Bence balettigazgató hangoztatta, hogy mintegy 30 éve nem volt önálló balettest az Operettszínházban.

Harangozó Gyula elmondta, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Budapesti Operettszínház stratégiai együttműködési megállapodásának eredményeképpen 70 gyereket tudott bevonni a Diótörő színpadra állításába.

„A gyerekek így megszerezhetik a színpadi gyakorlatot, megtanulják azt a színpadi mozgást és jelenlétet, amelyet az Operettszínház művészei magas fokon űznek” – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy elsősorban színpadi előadást szeretett volna létrehozni, amelynek a cselekményét bárki könnyen követheti, és leköti a gyerekek figyelmét.

Az álom és ébrenlét ellenpontját a darabban úgy érzékelteti, hogy a mai gyerekek ízlésvilágának megfelelően, az általuk ismert tárgyak segítségével mutatja be a valóságot, s így meg tudta őrizni az értékes koreográfiát, mint például a Hópelyhek tánca vagy a Rózsakeringő.

Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora azt emelte ki, hogy a produkcióban fellépő növendékek nagy részének ez lesz az első nagyszínházi repertoár-élménye, ezért is nagy lehetőség ez számukra.

Volf Katalin, az MTE művészeti vezetője azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek ezzel a fellépéssel életre szóló élményt kapnak.

A két felvonásból álló Diótörőben Klára hercegnő szerepében Kozmér Alexandra, Ottlik M. Laura, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa és Szelényi Dorka mutatkozik be. Diótörő hercegként Gallai Zsolt és Sík Milán, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosai, valamint Somai Valér lép színpadra.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 07. 15:03, kedd | Belföld

A távfűtéses lakásban élők új korszerűsítési pályázatra számíthatnak

Még mindig sok a korszerűtlen távfűtéses lakás Magyarországon, fejlesztésükre ezért új pályázat kiírása várható

2020. Április 07. 13:08, kedd | Belföld

Megtámadott egy idős vásárlót és egy bolti eladót egy hajléktalant Újpesten

Gyorsított eljárásban ítélték el azt a 30 éves újpesti hajléktalan férfit, aki a nyugdíjasoknak fenntartott idősávban akart vásárolni, s amikor nem szolgálták ki, bántalmazta az egyik idős vásárlót és a bolti eladót is

2020. Április 07. 12:00, kedd | Belföld

Országos tiszti főorvos: Egyre nagyobb az esély a koronavírus-megfertőződésre

Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat - írja a hirado.hu az operatív törzs keddi sajtótájékoztatója után.

2020. Április 07. 11:15, kedd | Belföld

Robbanás történt egy petőfibányai társasház felső emeletén

Robbanás történt egy háromszintes társasház felső emeletén Petőfibányán, a balesetben egy ember megsérült - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő kedden az MTI-vel.