Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 09. 17:05, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Matolcsy: a látványsportok támogatása 15-20 milliárd forintba került tavaly az adófizetőknek

Matolcsy: a látványsportok támogatása 15-20 milliárd forintba került tavaly az adófizetőknek

Tavaly 15-20 milliárd forintba került a látványsportágak - vagyis a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, és a jégkorong - támogatása az adófizetőknek, és idén is hasonló nagyságrendű lehet ez az összeg - derül ki Matolcsy György írásbeli válaszából, amelyet csütörtökön tettek közzé a parlament honlapján.

Scheiring Gábor (LMP) kérdésére a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a kormány a társasági adóból érvényesíthető adókedvezmény megalkotásával szeretné ösztönözni a látványcsapat-sportágak támogatása iránt elkötelezett társas vállalkozásokat.
Ennek érdekében a látványcsapat-sportágak támogatója a juttatás adóévében és az azt követő három adóévben - a támogatási igazolás birtokában - a fizetendő társasági adó 70 százalékáig terjedő adókedvezményt érvényesíthet, valamint a támogatás, juttatás értéke elszámolható az adózás előtti eredmény terhére is - emlékeztetett.
Rámutatott arra, hogy a támogatás nem közvetlen, célzott állami támogatásként, költségvetési kiadás formájában jut a sportszervezetekhez, hanem a látványcsapat-sportágakat támogató társas vállalkozások döntése, felajánlása alapján.
A sportcélú adókedvezmény költségvetési hatásának alakulását ugyanakkor a nemzetgazdasági tárca is figyelemmel kíséri. A rendelkezésre álló adatok szerint a 2011-ben a sportcélú adókedvezmény államháztartási szintű költségvetési hatása - számításba véve azt is, hogy az adókedvezmény révén megvalósuló beruházások többlet adóbevételt generálnak - összesen mintegy 15-20 milliárd forintra tehető, és a tárca idén is hasonló nagyságrendű bevétel-elmaradással kalkulál - fogalmazott válaszában Matolcsy György.
Hozzáfűzte: az adókedvezmény tényleges bevételi hatása többek között függ attól, hogy a benyújtott sportágfejlesztési programok közül az illetékes szervek melyeket, milyen összegben hagynak jóvá, milyen ütemezésben történik a támogatási igazolások kiállítása, a sportszervezetek találnak-e támogatót, és hogy ez a támogató a kedvezmény összegét mekkora részben tudja érvényesíteni a 2012. adóévre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.