Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 08. 16:51, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Medián: Orbán a legalkalmasabb; Bajnait többen támogatják, mint Mesterházyt

Medián: Orbán a legalkalmasabb; Bajnait többen támogatják, mint Mesterházyt

A Medián márciusi felmérése szerint több jelölt esetén Orbán Viktort a szavazókorú népesség 29 százaléka tartja a legalkalmasabb miniszterelnöknek, Bajnai Gordon 16 százalékkal a második, míg három további jelölt közül Mesterházy Attila és Vona Gábor támogatottsága 9-9, Gyurcsány Ferencé 4 százalékos. A közvélemény-kutató a felmérés eredményét hétfőn juttatta el az MTI-hez.

A kutatás szerint a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok szavazóitól Orbán Viktor jelenlegi kormányfő 1 százalékot kapna, Vona Gábort, a Jobbik elnökét viszont egyetlen megkérdezett sem tartja alkalmasnak. Ebben a körben Bajnai Gordon (41 százalék) volt miniszterelnök "számottevő mértékben" megelőzi Mesterházy Attila MSZP-elnököt (28 százalék) és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét (13 százalék).
Amikor a további kérdésekben a választás két-két jelöltre korlátozódott, a felmérés adatai szerint az Orbán-Bajnai párharcot a jelenlegi miniszterelnök 32:28-ra nyerte meg, akinek ennél nagyobb a fölénye Mesterházy Attilával szemben (34:23) - olvasható az összegzésben.
A Medián szerint a Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közti különbség még szembetűnőbb, ha az elemzés a választások kimenetele szempontjából erősen felértékelődő aktív elkötelezettek preferenciáira irányul, tehát azokéra, akik állításuk szerint valószínűleg vagy biztosan elmennek szavazni, de egyelőre nem tudnak vagy nem akarnak megnevezni kedvenc pártot. Ebben a körben - ha két jelölt közül lehet választani - Bajnai Gordont többen támogatják a jelenlegi miniszterelnöknél (26, illetve 19 százalék), míg Mesterházy Attilát kevesebben támogatnák Orbán Viktornál (15, illetve 21 százalék).
A Medián közleményében figyelemre méltónak nevezte, hogy "többes jelölés" esetén az MSZP szavazói közül alig minden második (47 százalék) tartja a legalkalmasabbnak a párt elnökét, kétötödük valamelyik korábbi miniszterelnököt támogatná (Bajnait 26, Gyurcsányt 14 százalék).
Mindez a közvélemény-kutató szerint azt jelenti, hogy bár az Együtt 2014 támogatottsága elmarad az MSZP-étől, Bajnai Gordon szavazatszerző képessége meghaladja Mesterházy Attiláét. A Medián szerint a baloldali ellenzék szavazói és az aktív elkötelezetlenek egyértelműen Bajnait preferálják Mesterházyval szemben.
A felmérést 2013. március 22-e és 26-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország csaknem 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva súlyozással korrigálták, és így a minta közlésük szerint pontosan tükrözi a szavazókorú lakosságnak településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 2-5 százalék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben