Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 11. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még csökkenhet az euró- és a forintkamat is

Még csökkenhet az euró- és a forintkamat is

Abban semmi meglepő nincs, hogy az Európai Központi Bank tartotta a 0,25 százalékos alapkamatát. Erre a hónapra nem is igazán vártak mást a szakértők. Az viszont már érdekesebb, amit a kamatdöntő ülés után mondott az EKB elnöke. Mario Draghi szerint még túl korai a gazdasági válság végéről beszélni, és ezért 'hosszabb ideig a mostani szinten maradhat az alapkamat'.

Az európai jegybank vezetője ezt azzal indokolta, hogy belátható időn belül visszafogott lesz az infláció, és csak fokozatosan éri el a 2 százalékot. Az EKB továbbra is kész minden eszköz bevetésére, de a pontos körülményektől függ, hogy milyen eszközöket mikor használna fel. Ez a mondat egyébként arra volt elegendő, hogy az euró újra az 1,36-os szint fölé erősödjön a dollárral szemben. A magas munkanélküliség továbbra is nagy probléma az eurózónában, de Draghi szerint örvendetes, hogy míg korábban a gazdasági növekedés teljesen exportvezérelt volt, most már viszont nagyobb szerep jut a lakossági fogyasztásnak.

Nemcsak az EKB elnök adott kamat-előrejelzést, hanem a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is. Balog Ádám, a Reuters-nak adott interjúban azt mondta: van tér a további kamatcsökkentésre, akár a 2,5 százalékos szintig. A forint 300 alá erősödött az euróval szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;