Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2013. Február 20. 15:55, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert

Meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert

Az Együtt 2014 szerint nem elég felelősségre vonni a jogkörükkel visszaélő HÖK-vezetőket, meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert.

Az Együtt 2014 szerint nem elég felelősségre vonni a jogkörükkel visszaélő HÖK-vezetőket, meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert.

A választói mozgalom az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: ami az ELTE Bölcsészettudományi Karán történt, a hallgatók tisztességtelen és törvénytelen listázása, a magyar közélet egyik legnagyobb botránya. Véleményük szerint a jogsértések megszüntetése és a jogkörükkel visszaélő HÖK-tisztségviselők felelősségre vonása nem elég, az egyetemi hallgatói önkormányzati rendszert alapjaiban kell megújítani.
Az Együtt 2014 abban látja a megoldást, ha a HÖK-választás titkos, és tantárgyfelvételkor, az elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül történik, mert ezzel jelentősen szélesíteni lehet a hallgatói önkormányzat legitimációját.
Sürgetik, hogy a HÖK-tagságnak legyen időbeli korlátja, hogy a tisztségviselőknek beszámolási, válaszadási kötelezettséget írjanak elő, valamint hogy a hallgatói önkormányzatok csak nyilvános pályázat alapján oszthassanak pénzt, és kötelesek legyenek nyilvánosságra hozni az általuk kötött szerződéseket.
"A jelenlegi HÖK-rendszer megbukott: politikai szélsőségesek és gátlástalan politikusok keltetője lett - tisztelet a ritka kivételnek" - olvasható a választói mozgalom közleményében.
Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK), a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.
Az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében. Az ELTE BTK hallgatói önkormányzata ugyanakkor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált, vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. Azt közölték: a gólyatáborban részt vevő hallgatókról regisztrációs adatbázist készítenek, de ez a jelentkezők által feltöltött adatokon kívül csak két információt tartalmazott, a gólyatábori csapatbeosztást jelölő őrsszámot, illetve a kollégiumi jelentkezést.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 14:04, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

2023. Január 29. 14:03, vasárnap | Belföld

Mintegy 700 millióan utaztak tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain

Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain - tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t.

2023. Január 29. 13:58, vasárnap | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen - jelentette ki a honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban.

2023. Január 29. 08:22, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Ezen a héten sem volt ötös a lottón.