Városlista
2020. január 28, kedd - Károly,

Hírek

2013. Február 20. 15:55, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert

Meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert

Az Együtt 2014 szerint nem elég felelősségre vonni a jogkörükkel visszaélő HÖK-vezetőket, meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert.

Az Együtt 2014 szerint nem elég felelősségre vonni a jogkörükkel visszaélő HÖK-vezetőket, meg kell újítani a hallgatói önkormányzati rendszert.

A választói mozgalom az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: ami az ELTE Bölcsészettudományi Karán történt, a hallgatók tisztességtelen és törvénytelen listázása, a magyar közélet egyik legnagyobb botránya. Véleményük szerint a jogsértések megszüntetése és a jogkörükkel visszaélő HÖK-tisztségviselők felelősségre vonása nem elég, az egyetemi hallgatói önkormányzati rendszert alapjaiban kell megújítani.
Az Együtt 2014 abban látja a megoldást, ha a HÖK-választás titkos, és tantárgyfelvételkor, az elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül történik, mert ezzel jelentősen szélesíteni lehet a hallgatói önkormányzat legitimációját.
Sürgetik, hogy a HÖK-tagságnak legyen időbeli korlátja, hogy a tisztségviselőknek beszámolási, válaszadási kötelezettséget írjanak elő, valamint hogy a hallgatói önkormányzatok csak nyilvános pályázat alapján oszthassanak pénzt, és kötelesek legyenek nyilvánosságra hozni az általuk kötött szerződéseket.
"A jelenlegi HÖK-rendszer megbukott: politikai szélsőségesek és gátlástalan politikusok keltetője lett - tisztelet a ritka kivételnek" - olvasható a választói mozgalom közleményében.
Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK), a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.
Az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében. Az ELTE BTK hallgatói önkormányzata ugyanakkor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált, vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. Azt közölték: a gólyatáborban részt vevő hallgatókról regisztrációs adatbázist készítenek, de ez a jelentkezők által feltöltött adatokon kívül csak két információt tartalmazott, a gólyatábori csapatbeosztást jelölő őrsszámot, illetve a kollégiumi jelentkezést.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 28. 10:41, kedd | Belföld

Riasztást adott ki az ónos eső miatt az OMSZ

Eső, havazás és ónos eső is várható ma - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északi tájakon, illetve a magasabban fekvő részeken 3-5 cm-t meghaladó hó valószínű kora délutánig, majd átmenetileg megszűnhet a csapadék.

2020. Január 28. 10:38, kedd | Belföld

Mindenkinek készít szja-bevallási tervezetet a NAV

A NAV mindenkinek elkészíti szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik:

2020. Január 28. 09:53, kedd | Belföld

Nem utazhat ingyen a rendőrök többsége a Volán buszjáratain

Megszüntetik a rendőrök többségének bérlettámogatását – írja a Népszava.

2020. Január 28. 09:44, kedd | Belföld

Rekordot döntött a MÁV bliccelésből származó bevétele

Bliccelés miatt 103 millió forintot szabtak ki tavaly