Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Április 15. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még mélyben van az építőipar

Még mélyben van az építőipar

Idén februárban az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 3,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés februárban az előző hav

Az adatok elemzésénél figyelembe kell venni, hogy az építőiparban erős a szezonális hatás, tapasztalatok szerint mind januárban, mind februárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítják elő. Februárban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építése 2,3 százalékkal haladta meg a 2010. februárit, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése – a januári jelentős visszaesés után – 9 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 3,2 százalékkal alacsonyabb volt a januárinál. Az év első két hónapjában az épületek építése 0,7 százalékkal, az egyéb építményeké 9,9 százalékkal maradt el a 2010. január–februáritól.

Februárban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 3,3 százalékkal kisebb volt a 2010. februárinál. Az egyéb építmények termelése egyötödével csökkent, ezzel szemben a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 5,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest.

A februárban kötött új szerződések volumene 49 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére kötötteké 43,9, az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 52,8 százalékkal esett vissza. A jelentős visszaesés részben a 2010 februárjában oktatási, sport és idegenforgalmi épületekre, közmű-, út- és autóút-építésekre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis következménye. Az év első két hónapjában az építőipari vállalkozások 47,9 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 28,8 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 29,2, az egyéb építményeké 28,4 százalékkal kisebb volt a 2010. februárinál.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma