Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Június 27. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Még mindig túl sok a víz a Balatonban és a Velencei-tóban

Még mindig túl sok a víz a Balatonban és a Velencei-tóban

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a Balaton és a Velencei-tó leeresztésén, ugyanis mindkét tóban túl sok a víz az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt. A tavak vízállása az úgynevezett szabályozási szint felső határa felett v


A Balaton jelenleg 124 centiméteren áll, ez 14 centiméterrel haladja meg az úgynevezett szabályozási szint felső határát. Ezt az értéket a part menti településekhez, illetve az azokon kiépített környezethez viszonyítva határozták meg. A 14 centiméterrel magasabb vízszint az északi parton egyáltalán nem okoz gondot, a déli parton is csak két-három település van, ahol nagyon heves széllel járó és hosszú vihar miatt a víz elönthetne egyes területeket - mondta a Független Hírügynökségnek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.



Csonki István hozzátette, hogy a Balaton leeresztése mindenesetre zajlik, másodpercenként 13 köbméter vizet engednek le. Ennél gyorsabban jelenleg nem tudják, hiszen több környékbeli folyónál még árvízi védekezés van, a tóból leeresztett vízzel együtt pedig rosszabb lenne a helyzet. A szakemberek reményei szerint egy hét múlva tudnak majd nagyobb intenzitással dolgozni és ha jó idő lesz, a Balaton önmagától is párologni fog.


A Velencei-tóban is több a víz, mint a szabályozási szint, igaz csak 4 centiméterrel. A vízállás jelenleg 174 centiméter. Csonki István szerint ez önmagában nem jelent gondot, mindössze néhány strand van, ahol a szokottnál kicsit gyorsabban mélyül a víz. A tóból másodpercenként 1 köbméternyi vizet eresztenek le, egy hét múlva várhatóan ezzel a szabályozási szint felső határa alá csökken a vízszint.



(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.