Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Október 15. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Még nem volt ilyen kedvező adat idén

Még nem volt ilyen kedvező adat idén

Augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 17,6 százalékkal nőtt az ipari termelés. Ez az idei legkedvezőbb adat. Az év első nyolc hónapjában 10 százalékkal volt magasabb a termelés, mint tavaly ugyanebben a periódusban –

Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye. Az ipari export 2010 első nyolc hónapjában 16,5, augusztusban 22,3 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához viszonyítva.

Idén augusztusban a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 19,7 százalékkal nőtt, az energiaiparban – villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – kismértékű, 1,2 százalékos a bővülés, a csekély súlyú bányászatban viszont 15,8 százalékos a visszaesés.

Augusztusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben regisztráltak termelésbővülést. A feldolgozóipari termelés csaknem egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása az átlag felett, 23,2 százalékkal nőtt. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés csaknem egyhatodát adó járműgyártás 31,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. A teljesítményhez az is hozzájárult, hogy tavaly augusztusban az autóipar meghatározó cégei hosszabb idejű leállást tartottak, mint most. A harmadik legnagyobb alág, az élelmiszer, az ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt.

2009 azonos időszakához képest az ipari termelés 2010 első nyolc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, 18,4 százalékos bővülés Észak-Magyarországon, a legkisebb, 4,3 százalékos a Közép-Dunántúlon figyelhető meg.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.