Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Augusztus 14. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Még nincs vége: mi vár az újszíves kisfiúra?

Még nincs vége: mi vár az újszíves kisfiúra?

Stabil az állapota annak az ötéves kisfiúnak, aki csütörtökön kapott új szívet az Országos Kardiológiai Intézetben. A kis beteg közel fél éve várt a megfelelő donorra, már külföldön is kerestek neki beültethető szervet. Az Országo

 
Márciusban még műszív segítségével élt az ágyhoz kötve Zsolt. Az ideiglenes megoldás a bal szívkamra működését támogatta egy pumpa segítségével. Az ötéves kisfiúnak 177 napig kellett várnia a megfelelő donorra, pedig a műszíves kezelés fél év után már kockázatossá válhat a fertőzésveszély miatt. Az új szívet csütörtökön sikerült beültetni. A több órás műtétet az Országos Kardiológiai Intézetben végezték el. „Bonyolult a műszív kezelés után a transzplantáció elvégzése. Azt mondhatjuk, hogy a 24 órás műtéti állapotnak megfelelő a helyzete, állapota stabil" - mondta Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa.
 
 
Az új szív beültetésének, a kivételtől számolva négy órán belül kell megtörténnie. A műtét után a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása a legnehezebb. „Nagyjából egy év után csökken a kilökődési reakciók száma. Ez azért végig fenyegető, és végig jelen van. A különböző kontroll vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy fellép-e vagy sem" - tett hozzá Ofner Péter.
 
 
Az Országos Kardiológiai Intézetben jelenleg két kisfiú vár még az életmentő szervre. A hatéves 5, az egyéves kis szívbeteg pedig egy hónapja él műszívvel. A kardiológiai intézet 2007-ben kezdett műszív programba. Évente 4-5 gyereket kezelnek így, amíg új szívet nem találnak. Gyermekeknél azonban kevés a donor ezért az évi 30 új vagy műszívre váró kisbetegből csak 5-6 transzplantációt tudnak elvégezni. Magyarországon eddig 12 gyermek kapott új szívet.
 
 
(hírTV)
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: