Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Június 09. 14:33, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Még több mint négyezer ember nem tud hazamenni

Még több mint négyezer ember nem tud hazamenni

Az éjszaka folyamán sehol sem volt vízbetörés és újabb kitelepítés Borsod megyében. Jelenleg még 4200-4300 ember nem tud hazamenni, mert lakóházaik vízben állnak – tájékoztatott Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt kormány

Dobson Tibor elmondta: már megindult a „spontán visszatelepülés", de a szakemberek ezt senkinek nem javasolják addig, míg az ár le nem vonul és az elöntött területeket nem tudják fertőtleníteni, mivel a víz mindenhol kimosta a szennyvízaknákat, sőt rengeteg állattetem is van az elöntött területeken, emiatt viszont komoly fertőzésveszélynek teszi ki magát, aki idő előtt hazamegy. Fontos továbbá, hogy az épületek állapotát is ellenőrizzék, hiszen eddig nagyjából száz ház omlott össze a megyében. Dobson Tibor kiemelte: a fosztogatók ellen a településeket a rendőrség géppisztolyos járőrökkel védi.

Jelenleg nagyjából 15 ezren vesznek részt a védekezésben, ez háromezerrel kevesebb a korábbinál, és tovább csökkenhet a nap folyamán. A szóvivő elmondta: a pénzügyőrök és a rendőrök egy része hazament.


Jelenleg 28 borsodi településen kell forralni a vizet iváshoz. Alsózsolcán, Sajópálfalván, Szikszón, Sajóvámoson és számos környező településen pedig palackos és zacskós vizet osztanak, illetve lajtos kocsik segítségével látják el ivóvízzel a lakosságot. A szóvivő szerint az emberek ellátása zavartalan.

Jelenleg még Hernádszentandrást, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást veszi körül teljesen az árvíz, de már itt is jelentős az apadás. A Hernád-Sajó torkolat kivételével a térségben mindenhol csökken a vízszint. Sajóládon, Bőcsön, és Ónodon viszont még mindig nehéz a helyzet, megfeszített műszaki védekező munka zajlik, míg máshol már csak figyelőszolgálatot tartanak fenn, illetve szivattyúznak és az utómunkákat végzik.


Az árvizes területeken vadászati tilalom van érvényben, illetve mindenhol menteni kell a vadat. A következő nagy feladat pedig majd a szúnyogirtás lesz - tette hozzá.

A Duna csütörtökön vagy pénteken tetőzik Bajánál illetve Mohácsnál, itt figyelőszolgálat működik jelenleg, és a gátakat erősítik. A folyó felső szakaszain már az árvízi utómunkákat végzik és szivattyúznak. Itt a kitelepített 80 ember lassan visszamehet otthonába, de a fertőtlenítést még ezeken a területeken is el kell végezni. A Tisza jövő héten kedden tetőzhet 10 méteren Szolnoknál, itt mindenhol zajlik a védekezés.

A belvízzel elöntött terület nagysága jelenleg az országban összesen 219 ezer hektár, amiből 112 ezer hektár a vetés-szántó.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő