Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 25. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megállapodott a kormány a katolikus egyházzal a katolikus felsőoktatási intézményekről

Megállapodott a kormány a katolikus egyházzal a katolikus felsőoktatási intézményekről

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a kormány megállapodást kötött a katolikus fenntartású felsőoktatási intézményekre vonatkozóan - tájékoztatta az MKPK az MTI-t.

A dokumentumot Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken írta alá Budapesten.

"A megegyezés célja, hogy a katolikus fenntartású felsőoktatási intézmények - hasonlóan a modellváltó egyetemekhez - a jövő generációk, valamint a társadalom egésze szolgálatában állva a mai kor igényeinek megfelelő, érték- és tudásközpontú, színvonalas oktatást biztosíthassanak" - tudatták a közleményben.

A dokumentum az egyház és a kormány között 2010-ben létrejött "átfogó megállapodás vonatkozó részét módosítja" - írták.

Az eseményen jelen volt - mások mellett - Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, illetve Tóth Tamás, az MKPK titkára - tették hozzá.

Magyarországon tizenegy katolikus fenntartású felsőoktatási intézmény működik, köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem, valamint nyolc főiskola. Az intézményekben jelenleg összesen csaknem 18 ezer hallgató tanul - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.