Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. December 14. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megállapodtak: 2014 márciustól indul a bankunió

Megállapodtak: 2014 márciustól indul a bankunió

A legfrissebb hírek szerint sikerült megállapodni az eurozóna közös bankfelügyeletének létrehozásáról. A német pénzügyminiszter a ma hajnalig tartó brüsszeli tanácskozás után bejelentette, hogy az eurózóna közös bankfelügyelete 2014. március elsejétől kezdi meg működését.

Wolfgang Schäuble közölte, az EKB keretein belül létrehozandó bankfelügyelet működésének jogi kereteit jövő februárig véglegesítik, így az EKB-nak egy éve lesz arra, hogy felkészüljön - számolt be róla a Távirati Iroda. Nagy-Britannia nem csatlakozik ugyan az új közös szabályozó rendszerhez, de különleges szavazati jogot követel, hogy védeni tudja a City-beli globális pénzügyi központot. George Osborne brit pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott: Londonnak rendkívüli érdeke fűződik ahhoz, hogy jól működjön a bankunió.

Michel Barnier, a belső piacért felelős európai biztos azt mondta, hogy a közös bankfelügyelet a mintegy hatezer eurózónabeli pénzintézet közül a 150-200 legnagyobb bankot fogja közvetlenül felügyelni, azokat, amelyeknek teljes eszközértéke meghaladja a 30 milliárd eurót. A testületnek emellett lehetősége lesz arra, hogy - szükség esetén - az egyébként nemzeti felügyelet alatt maradó bankokat is felszólítsa, biztosítsák a frankfurti központú EKB általi ellenőrzésüket. Nagy-Britannia, Csehország és Svédország már előzőleg közölte, hogy nem csatlakozik az SSM-hez, s az éjszaka zajló tárgyalások során a töbi hét EU-tag, de az eurózónához nem tartozó ország egyike sem jelezte csatlakozási szándékát.

Címkék: bank, bankunió, eurozóna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.