Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 12. 10:48, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Megbukott több halrudacska is egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen

Megbukott több halrudacska is egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen

Számos hibát talált a halrudacskák legfrissebb terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 15 esetben hatósági eljárást indítottak - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A Nébih összesen 30 gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett minőségi és biztonsági vizsgálatokat. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi termék megfelelt. A hivatal szakemberei mérték többek között a termékek fehérje- és sótartalmát, a nehézfém szennyezők előfordulását, valamint elvégezték a halfajok azonosítását, és ellenőrizték azok jelölését is.

A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a nehézfém tartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek, két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki.

Kiemelték, hogy a termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piacon, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt. Hozzátették: kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.

A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A laboratóriumi vizsgálat csomagoláson feltüntetett "chilei szürke tőkehal" helyett "észak-csendes-óceáni hekk" halfilé tartalmat állapított meg.

A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.