Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 27. 14:15, szerda | Helyi
Forrás: gyorplusz.hu

Megérkezett Győrbe a Szent Jobb

Megérkezett Győrbe a Szent Jobb

Egy napra Győrbe érkezett a Szent Jobb, amely a Szent László-herma mellett ma egész nap látható lesz a győri bazilikában.

Egy napra Győrbe érkezett a Szent Jobb, amely a Szent László-herma mellett ma egész nap látható lesz a győri bazilikában.

A belváros utcáin minden éven június 27-én, ünnepi körmeneten hordozzák körbe a lovagkirály hermáját, most először a Szent Jobbal együtt. A bazilikában imaórákat és 18 órakor ünnepi szentmisét is tartanak. Ezt megelőzően avatják fel a lovagkirály szobrát a Káptalandombon.

Páncélautóban, rendőri kíséret mellett érkezett meg Szent István király karereklyéje. Győrbe szállítását Erdő Péter bíboros engedélyezte. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő kápolnában őrzik. A Szent Jobbot az egyházmegye papsága, több száz hívővel közösen kísérte a győri bazilikába Szent László-hermája mellé, amelyet több száz éve itt őriznek.

A Szent László hermához kapcsolódó monda szerint, az 1762-es földrengéskor az emberek a lovag királyhoz fohászkodtak segítségért, hogy mentse meg a várost. Nem is történt nagy kár, ezért Zichy Ferenc püspök elrendelte, hogy minden évben, körmenetben vigyék végig a hermát a városon. A Szent László-herma, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.