Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfizetnek a nassolók - emelkedtek a chipsadóbevételek

Megfizetnek a nassolók - emelkedtek a chipsadóbevételek

A korábbi becslésekhez képest kisebb lehet az elmaradás az idei tervhez képest chipsadó-fronton, a foci Eb és a nyár szépen hizlalja a bevételeket. Az energiaitaloknál a szabályozás szigorításával vágnának vissza a kreatív gyártóknak - írja a Napi Gazdaság.

A jelek szerint a döntéshozók - fiskális szempontból legalábbis - jól lőtték be a chipsadó idén megemelt mértékét és az érintett termékek kibővített körét. Az idei első negyedévben ugyanis a bevallott népegészségügyi termékadó (neta) összege meghaladja a 2011 negyedik negyedévit, miközben a teljes hazai élelmiszer-, üdítő-, és szeszesital-forgalom csökkent. (A KSH-nak a neta-termékekre lebontott kiskerforgalmi statisztikája nincs, ezért vettük viszonyítási alapnak - durva közelítésként - a fő árucsoportok forgalmának alakulását.) Eddig összesen közel 12,4 milliárd forintot vallottak be a gyártók az adóhivatal felé a neta tavaly szeptemberi bevezetése óta ezen a címen. A Nemzeti Adó és Vámhivatal laphoz eljuttatott, a június 30-áig beküldött bevallásokat összegző adatai szerint a legizmosabb hónapnak 2012 áprilisa és júniusa bizonyult, rendre 1,8 milliárd forint körüli összegekkel. A múlt havi növekedésben - a nyári szezonra való felkészülés mellett - a foci Eb is segíthetett, hiszen az üdítők, ízesített sörök és alkoholos üdítők gyártói mellett a snack-ipar is jóval több adót vallott be a májusihoz képest.

Mindez azt is jelenti, hogy a korábban becsültnél akár kisebb is lehet a 2012-es költségvetésben szereplő 20 milliárdos neta-bevételi tervtől való elmaradás. Az év eddigi hónapjai átlagosan ugyanis 1,5 milliárdos bevételt hoztak, ennek alapján 18 milliárdos kalkulált éves bevétel adódik, szemben a tavaszi becslésünkben szereplő alig 16 milliárdos értékkel.

A 2012-es büdzsé 6 829 milliárdos bevételi főösszegéhez képest aprópénznek számító neta felét az előre csomagolt cukrozott készítmények adják. (Ide tartoznak aa 25 százaléknál több hozzáadott cukrot tartalmazó cukorkák, fehér csokoládék, rágógumik, sütemények, fagylaltok, jégkrémek, valamint azok a csokoládék, amelyek cukortartalma 40 százaléknál nagyobb, kakaótartalmuk pedig ennél kisebb.) Meghatározó még a sós snackek, ételízesítők és üdítőitalok súlya is, együttesen 45 százalékot tesznek ki. A mumusként emlegetett energiaitalok részesedése a bevételekből alig haladja meg az 1 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország