Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 22. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Most már hivatalosan is megkapta a felkérést Magyarországtól az IMF egy pénzügyi megállapodás ügyében – ezt közleményben közölte az IMF vezérigazgatója.

Christine Lagarde jelezte, hogy a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottságnak is eljuttatott magyar kérelem azt tartalmazza, hogy az Orbán-kormány elővigyázatossági típusú megállapodást szándékozik kötni.A Nemzetközi Valutaalap közleménye hozzátette: az IMF jelenleg Budapesten tartózkodó szakértői stábja most visszatér az Egyesült Államokba, és konzultál az IMF vezetőségével – írta az index.hu. A miniszterelnök múlt héten hangsúlyozta, az ország gazdasági önállósága továbbra sem lesz korlátozható.

A várakozások szerint a végső megállapodást jövő januárban jelenthetik be. A Fitch péntek délutáni közleménye szerint egy lehetséges IMF-fel történő megállapodás pozitív lépést jelentene és csökkenthetné a magyar adóskockázatra nehezedő negatív nyomást, azonban a gazdasági és fiskális kihívások továbbra is nagyok. Gerhardt Ferenc, a jegybank monetáris tanácsának tagja szerint Magyarország elkerülheti a leminősítést az IMF-fel való együttműködés bejelentését követően. A forintra nehezedő nyomást túlzottnak véli Gerhardt Ferenc, hozzátette, a további forint gyengülés fokozatos kamatemeléseket hozhat.

Közben a mai napon várható az IMF felülvizsgálat hivatalos állásfoglalása. Az elkövetkező hetekben esedékes hitelminősítői bejelentések nagymértékben függnek az IMF jelentésétől. Nem valószínű azonban, hogy a jelenlegi küldöttség tárgyal az új IMF megállapodásról a magyar kormánnyal – írták az Equilor elemzői.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.