Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2019. November 21. 13:16, csütörtök | Külföld

Megközelítőleg egymillió hibás óvszert találtak

Megközelítőleg egymillió hibás óvszert találtak

Valószínűleg minden idők egyik legnagyobb óvszervisszahívását éli meg Uganda, ahol bebizonyosodott, minőségi hibás, egyébként biztonságosként hirdetett termékek kerültek forgalomba.

A nem mindennapi esetről az Africanews számolt be.

Aggodalom söpör végig Ugandán - melynek az online közösségi felületeken jól látható jelei vannak - amiatt, hogy az ország illetékes nemzeti hatósága megerősítette, a "Life Guard" márkanév alatt forgalmazott óvszerek között nagy mennyiségben vannak minőségi hibás termékek. A gyógyszerészeti hivatal egész pontosan azt közölte, hogy az óvszerek megbuktak a minőségi teszteken, mivel "lyukakat" és "sérüléseket" tartalmaznak. A termékeket visszahívták.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mennyit értékesítettek illetve osztottak ki a hibás árukból, melyeket egy indiai vállalat, az MHL Healthcare gyártott. Annyi kiderült, hogy a problémás termékek idén áprilisában készültek és szavatossági idejük lejárta 2024 április hónap.

Egy nemzetközi egészségügyi kérdésekkel foglalkozó civil szervezet, a Marie Stopes szerint, két nagy szállítmánynál merült fel kifogás, ezek mindegyike nagyjából 400 ezer darab óvszert tartalmaz.

A korábbi jelentések még a milliót is meghaladó darabszámról szóltak, ám a vizsgálatot lefolytató hatóság szóvivője is megerősítette, hogy az "1 millió alatt van."

Az említett, a gyártóval kapcsolatban álló civil szervezet szerint a LifeGuard termékek szigorú minőségi protokollok szerint készülnek, és a két hibás árukészlet szerencsétlen véletlen eredménye, melyek nem felelnek meg a minőségi teszteken. A Maria Stopes a legnagyobb, szexuális egészséggel foglalkozó civil szervezet Ugandában.

Az ugandai polgárok aggodalma a forgalomba került hibás óvszerek miatt érthető. Az UNAIDS jelentése szerint az országban rengetegen, mintegy 1,4 millióan hordozói az AIDS kialakulásáért felelős HIV vírusnak. Az ENSZ vonatkozó jelentése szerint, a kelet-afrikai országban tavaly 53 ezerrel nőhetett a fertőzöttek száma.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - Getty Images/iStockphoto/Perytskyy/Perytskyy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.