Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 29. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Megmenekül a BKV

Megmenekül a BKV

A kormány szerdai ülésén döntött, hogy a BKV 2012-ben lejárandó hitelállományával kapcsolatban elvi garanciát vállal, ha a főváros készfizető kezességet vállal a BKV hitelállományáért – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Ezzel a BKV 2012-es finanszírozása megoldódott – olvasható a közleményben. A középtávú fenntartható finanszírozási konstrukcióval kapcsolatos tárgyalásokat a kormány által kijelölt delegáció tovább folytatja a fővárossal – tették hozzá.

Ismert, Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester hétfőn, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének szünetében azt mondta, szerdán dönthet az állami garanciáról a kormány. Ezt a fővárosnak és nem a BKV-nak nyújtják, mivel a kormány jelezte, csak Budapestnek ad állami garanciát. A közgyűlés hétfői rendkívüli ülése ezért arról döntött, hogy Budapest teljes garanciát vállal a BKV adósságállományára, illetve további ötmilliárd forint tulajdonosi támogatást nyújt a közlekedési cégnek.

Tarlós István akkor jelezte, hogy ezzel a lépéssel a BKV finanszírozási problémája a következő három évre megoldódik, a következő lépés a hosszú távú finanszírozás biztosítása lesz.

Köszönetnyilvánítás

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága szerdai közleményében köszönetet mondott a kormánynak a BKV teljes, 63,1 milliárdos, ez évben lejáró adósságállományára vállalt állami garancia miatt. Mint írták, a hitelező bankokkal az előzetes egyeztetések megtörténtek, így a BKV legsúlyosabb problémája megoldódik. A pénzintézetekkel való részletes megállapodás kidolgozása folyamatban van.

A Városháza jelezte azt is, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásáról jövő héten folytatja az egyeztetéseket Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, illetve Tarlós István főpolgármester.

Meglepő rugalmasság

A főpolgármester korábban arról is szólt, a bankok szigorú szabályaihoz képest váratlanul rugalmasak és konstruktívak a BKV adósságának finanszírozásával kapcsolatban, mindegyik pénzintézettel meg lehetett állapodni az adósságok refinanszírozásáról.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.