Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 22. 11:48, péntek | Helyi

Megnyíltak a Püspökvár kapui

Megnyíltak a Püspökvár kapui

Március 21-től, csütörtöki napokon látogatható a győri Püspökvár palotaszárnya, a Dóczy-kápolna, illetve a Győri Püspökség kertje.

Korábban soha nem volt látogatható a győri Püspökvár palotaszárnya, amely a legteljesebben megmaradt középkori püspöki rezidencia a mai Magyarországon. Az épület az újkor első két századát leszámítva püspöki lakóhelyként szolgált, és így van ez most is.

A Győri Egyházmegye most bepillantást enged a püspöki kápolnába, a könyvtárba, az ebédlőbe és a várkertbe.

A palotaszárny bejáratánál láthatjuk azt az emléktáblát, amely Boldog Apor Vilmos vértanúságára emlékeztet. Ugyanis az emléktábla melletti pincelejáratból dördültek el azok a lövések, amelyek a főpásztor halálát okozták, miközben védelmezte a pincében menedékre találókat.

A főbejárat felett megcsodálhatjuk a klasszicista oszlopokon nyugvó kocsibehajtót, majd a barokk lépcsőházat, amely a 18. század második felében készült Hefele Menyhért tervei alapján.

A rezidencia későgótikus bővítése Nagylucsei Dóczy Orbán püspök (1481-1486) nevéhez fűződik. Ekkor épült a toronyhoz a püspök csillagboltozattal fedett magánkápolnája is. Az épületegyüttest gróf Zichy Ferenc püspök (1743-1783) 1745-ben építtette át korszerű barokk rezidenciává, amely formájában ma is látható. A püspöki palota az elmúlt évszázadokban több alkalommal is menedékült szolgált a Szent Koronának. Ezt örökíti meg a díszes lépcsőházban felállított emlékmű.

Az ebédlő, a könyvtár, valamint a Dohányzó és a Vörös Szalon gazdagon berendezett helyiségsora jelenlegi formájában a XIX. század végi átalakítás eredménye. A szalonok és az ebédlők falát püspök portrék és bibliai témájú festmények díszítik. A bútorzat részben barokk, illetve 19-20. század eleji, különböző stílus szép berendezési tárgyak ötvözete.

Az ebédlő hatalmas csillárja Zalka János püspök idején, a 19. század végén került a patinás berendezéshez. A szalonok a falakat díszítő tapétákról kapták nevüket, így van zöld és vörös szalon.

Az egykori kék szalon esetében azonban már csak a név sejteti, hogy a falakat kék tapéta borította. Ez a szoba őrzi II. János Pál pápa győri látogatásának több emlékét is. Az akkori magyar miniszterelnök pedig a vörös szalonban köszöntötte a Szentatyát. A zöld és a kék szalonban ószövetségi témájú képek függnek a falakon, míg a nagyebédlő és a vörös szalon falairól püspökök néznek le a látogatókra.

Külön ékessége a Püspökvárnak a dohányzó szalonban felállított 17. századi pompás zöld-arany rokokó kályha.

Továbbá bepillanthatunk a Dóczy-kápolnába is. A gótikus kápolnába lépve, melyet 1481–1486-ban vélhetően Nagylucsey Dóczy Orbán püspök építtetett, majd 1858–60-ban nyerte el mai formáját, láthatjuk a Szűz Máriát ábrázoló oltárt, melyet Szent István és Szent László királyok szobrai fognak közre. A színes üvegablakokat 1962-ben készítette Árkayné Sztehló Lili, aki a szomszédos Nagyboldogasszony-székesegyház Héderváry-kápolnájának és a győr-gyárvárosi plébániatemplomnak is alkotott díszes ablakokat. A kápolnában több Kossuth-címer is látható, mellyel Simor János püspök az 1848–49-es szabadságharc leverését követő passzív ellenállással való szimpátiáját kívánta sugallni. A Dóczy-kápolnában talált otthonra Szent Hedvig lengyel királynő és Szent II. János Pál pápa ereklyéje és itt látható egy nagyon értékes barokk szobaorgona is.

Tovább haladva a püspöki könyvtárba jutunk, ahol mintegy ötezer kötet található, elsősorban történelmi, földrajzi, kultúrtörténeti, teológiai, jogi és szépirodalomi könyvek. Az egyik legértékesebb az 1828 és 1833 között a tübingeni Cotta Kiadónál megjelent, Goethe összes művét tartalmazó 55 kötetes sorozat.

A várkertben is tehetünk egy rövid sétát, melyet az utóbbi években szépen parkosítottak.

A látogatás csak csütörtöki napokon lehetséges! A csoportok 11; 13 és 15 órakor indulnak a Püspökvár tornya alatti térről. A püspöki palota látogatására szóló jeggyel a Szent László Látogatóközponthoz tartozó további káptalandombi kiállítóterek is megtekinthetőek.

A teljes árú belépőjegy 1800 forint, a kedvezményes (nyugdíjas, diák) árú belépőjegy 1500 forintos áron elérhető.

A látogatáshoz előzetes regisztráció szükséges, a +3030/255-13-63-as telefon számon és az ugyfelszolgalat@kaptalandomb.hu -n. Hamarosan elkészül egy regisztrációs felület a www.kaptaladomb.hu-ra, ami jelenleg fejlesztés alatt áll.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája; gyorplusz.hu- Földvári Gabriella

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.