Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2019. Október 07. 20:58, hétfő | Külföld

Megnyitják a turisták előtt a világ legveszélyesebb helyét

Megnyitják a turisták előtt a világ legveszélyesebb helyét

A veszélyes sugárzás ellenére is megnyitják a csernobili négyes reaktor vezérlőtermét a turisták előtt – adta hírül a Gizmodo.

A látogatóknak komoly védőfelszerelést, többek között sisakot és kesztyűket is viselniük kell az idegenvezető kíséretében zajló túra alatt.

A Csernobil című sorozat hatalmas sikere nyomán megugrott a Pripjatyba és az erőmű környékére látogató kíváncsiskodók száma, a fokozódó érdeklődést pedig igyekeznek az utazási irodák is meglovagolni.

Nagyot lendített törekvéseiken, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban úgy döntött, hivatalosan is turisztikai célponttá nyilvánítja Csernobilt. A vállalkozó szellemű egyéneknek a program végeztével két radiológiai vizsgálaton is át kell esniük, hogy kiderüljön, milyen mértékű szennyezésnek lettek kitéve.

A csernobili erőmű és a közeli város, Pripjaty része a 30 kilométeres kiterjedésű tiltott zónának, sokan mégis látogatják a környéket. Néhány biztonságosabb részen kívül viszont számos létesítmény volt elzárva a civilek elől, ezek közé tartozott mostanáig a négyes reaktor vezérlőterme is, ahol a sugárzás szintje a normál érték negyvenezerszeresét is meghaladhatja. Éppen ezért a turisták csak öt percet tartózkodhatnak a helyiségben.

Hivatalos statisztikák szerint idén eddig összesen 85 000-en látogattak a nukleáris katasztrófa sújtotta övezetbe.

Forrás: origo.hu

Kép: Pinterest

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.