Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 07. 20:58, hétfő | Külföld

Megnyitják a turisták előtt a világ legveszélyesebb helyét

Megnyitják a turisták előtt a világ legveszélyesebb helyét

A veszélyes sugárzás ellenére is megnyitják a csernobili négyes reaktor vezérlőtermét a turisták előtt – adta hírül a Gizmodo.

A látogatóknak komoly védőfelszerelést, többek között sisakot és kesztyűket is viselniük kell az idegenvezető kíséretében zajló túra alatt.

A Csernobil című sorozat hatalmas sikere nyomán megugrott a Pripjatyba és az erőmű környékére látogató kíváncsiskodók száma, a fokozódó érdeklődést pedig igyekeznek az utazási irodák is meglovagolni.

Nagyot lendített törekvéseiken, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban úgy döntött, hivatalosan is turisztikai célponttá nyilvánítja Csernobilt. A vállalkozó szellemű egyéneknek a program végeztével két radiológiai vizsgálaton is át kell esniük, hogy kiderüljön, milyen mértékű szennyezésnek lettek kitéve.

A csernobili erőmű és a közeli város, Pripjaty része a 30 kilométeres kiterjedésű tiltott zónának, sokan mégis látogatják a környéket. Néhány biztonságosabb részen kívül viszont számos létesítmény volt elzárva a civilek elől, ezek közé tartozott mostanáig a négyes reaktor vezérlőterme is, ahol a sugárzás szintje a normál érték negyvenezerszeresét is meghaladhatja. Éppen ezért a turisták csak öt percet tartózkodhatnak a helyiségben.

Hivatalos statisztikák szerint idén eddig összesen 85 000-en látogattak a nukleáris katasztrófa sújtotta övezetbe.

Forrás: origo.hu

Kép: Pinterest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).