Városlista
2019. augusztus 25, vasárnap - Lajos

Hírek

2010. Március 24. 14:05, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Megoldotta a Poincaré-sejtést, de nem nem kell neki a jutalom

Megoldotta a Poincaré-sejtést, de nem nem kell neki a jutalom

Nem fogadott el egy orosz matematikus egymillió dollárt, amiért megoldotta a Poincaré-sejtést, az egyik legnagyobb matematikai talányt – közölte az orosz média kedden. „Nincs szükségem semmire, mindenem megvan” – mondta lakásának zár

A szomszédok szerint a 44 éves, hosszú szakállú tudós teljesen elzárkózva él a külvilágtól a csótányoktól hemzsegő lakásában. Egyik szomszédja azt mesélte egy brit tévésnek, hogy egyszer volt a lakásában, amit a korábbi alkoholista lakótól vett meg Perelman, de mindent úgy hagyott, ahogy kapta: egy asztallal, egy székkel, egy zsámollyal és egy piszkos matracú ággyal, és a bogarakkal.

Perelman 2003-ban tette fel az internetre a Poincare-sejtés megoldását, és nem sokkal később átvehette volna ezért Madridban a 15 ezer kanadai dollárral járó Fields-érmet, egy másik jelentős matematikai kitüntetést, méghozzá személyesen a spanyol királytól, de nem ment el az ünnepségre. 1996-ban a Matematikusok Európai Kongresszusának pénzdíjára is nemet mondott. A Nemzetközi Matematikai Szövetség akkor leköszönő elnöke, John Ball személyesen utazott Szentpétervárra, hogy megtudakolja az orosz matematikus indokait. Perelman akkor azt állította, hogy nem érdekli a pénz és a hírnév.

Budapesten nyert először

Grigorij Perelman 1966-ban született az akkori Leningrádban. 16 éves korában nyerte első nagy megmérettetését, győztesként hagyhatta el a Budapesten megrendezett Nemzetközi Matematikai Olimpiát. Doktori címét a Szentpétervári Állami Egyetemen szerezte, majd több amerikai egyetemen is tanult a kilencvenes években, mielőtt visszatért volna hazájába. Ott a Szteklov Matematikai Intézet munkatársaként dolgozott, majd idén január 1-jén váratlanul lemondott posztjáról, ismerősei szerint azért, hogy szabadon folytathassa munkáit.

A Poincaré-sejtés

A Poincaré-sejtés 1904 óta tartja lázban a matematikusokat. A francia Henri Poincaré által felvázolt probléma a topológia egyik központi, a háromdimenziós térrel kapcsolatos kérdése. Poincaré valószínűsítette, hogy a kétdimenziós tér egyenletei átalakíthatók háromdimenziós térhez is. A kétdimenziós terek topológiai leírása már az 1800-as években megtörtént, ezek segítségével az összes lehetséges felület (mint például a Föld felszíne) leírható matematikai eszközökkel.

A hatvanas évektől a matematikusok minden további dimenzióra átalakították az egyenleteket, de egyik eljárás sem működött három dimenzióban. Ezért vált kulcskérdéssé a probléma, melynek megoldására a Clay Intézet írt ki pályázatot egymillió dollár értékben. Több tucatnyi olyan megoldása született, mely később hamisnak bizonyult, Perelmané azonban úgy tűnik, kiállta az elemzéseket és a bírálatokat.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 24. 12:01, szombat | Belföld

Gyilkosság Budán - Fegyelmi eljárás indult a rendőrségi ügyeletes ellen

Fegyelmi eljárás indult az ellen a rendőrségi ügyeletes ellen, aki csütörtökön fogadta annak a nőnek a bejelentését, akinek a szomszédjában gyilkosság történt a II. kerületi Zöldlomb utcában -

2019. Augusztus 23. 17:21, péntek | Belföld

Frissítette listáját a NAV a feketén foglalkoztatókról

A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók és a nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezők listáját frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2019. Augusztus 23. 14:15, péntek | Belföld

Gyilkosság gyanúja Budapesten - Gyerek is van a holttestek között

Rendőrök és mentősök lepték el a budapesti II. kerületben lévő Zöldlomb utcát, mert az egyik házban három holttestet találtak. Gyilkosság miatt indult nyomozás.

2019. Augusztus 23. 14:08, péntek | Belföld

Eltűnt egy kígyó Óbudán

Eltűnt egy királypiton Óbudán, az állat egy lakásából szökött meg a Római lakótelepről. A keresésre felhívó posztot közösségi oldalán osztotta meg az Állatmentés Óbuda.