Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 10. 08:37, péntek | Belföld

Megszületett az idei Savaria Karnevál tortája

Megszületett az idei Savaria Karnevál tortája

Mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-sal és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal készül.

Egy héttel ezelőtt már megválaszották a 2018-as Savaria Történelmi Karnevál borát, ma délután pedig jött a hivatalos tortaverseny is, szintén a Tóvendéglőben.

Ezúttal nyolc tortát kóstolhatott végig a szakmai és a diákzsűri.

A szakmai zsűrit Németh Dániel séf, a Daniel & Frére étterem társtulajdonosa, Fehér Judit cukrászmester, Erdélyi Balázs, az Év Fagylaltja verseny többszörös győztese, Sztaracsek Ádám, a Magyarország tortája 2018 cím nyertese, Hujber Kálmánné, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója és Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke alkották.

A diákbírák pedig Unger Patrik diákpolgármester, a Szombathelyi Diákönkormányzat két tagja, Solti Martin és Vámosi Áron, valamint a Jó tanuló, jó sportoló címet elnyert Horváth Luca, Kovács Virág, Sántha Máté és Szabó Balázs voltak.

Profi és hobbi cukrászok versenyeztek egymással

Elsőként az Iseum kincsét kóstolhatták meg, ami köleslisztből, körtéből, fügeropogósból és szőlőzselésből készült.

A második a Csokolónia fantázianevet viselte, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-sal és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal készült. Ezt követte a mentás, kivihabos, sárga-kakaós piskótatorta, a Karneváli frissítő, majd a sárgabarackos joghurt mousse-szal, barackzselével és fehércsokis habbal készült Augusztus(z) hamvas barackja következett. Ötödikként a lime-os fehércsokis mouss-szal és málnás-gránátalma zselével díszített mákos és crumble tészta, a Vesta szállt versenybe.

A hatodik versenyző a Szent Márton tallérja volt, ami egy püspökkenyéres és berkenyés piskóta alapú fekete ribizlis, diós grillázsos kókuszvirággal és sztraciatella krémmel díszített kreáció. Utolsó előttiként a mézes, gyömbéres, körtés Isis Csókját ízlelhették meg, melyet habcsókkal spékeltek meg. A kóstoló a Comodusszal zárult, mely mandulalisztes tésztából, málna sziruppal, sós karamellás krémmel és málna ropogóssal készült.

A nyertest végül Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője jelentette be. Mind a diákok, mind a hozzáértők Dezse Gergő cukrászmester alkotását, a Csokolóniát választották. De dobogós lett az Iseum kincse és a Comedus is.

A győztes tortára a karneválon a Fő téri vásárban, a Szentháromság szobor lábánál csaphatnak majd le az érdeklődők.

Forrás: nyugat.hu

Kép: Bonyhádi Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.