Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 28. 14:06, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megszűnhet a kedvezményes bérlakás-értékesítés

Megszűnhet a kedvezményes bérlakás-értékesítés

Egy január 1-jétől hatályos új törvény értelmében minden eladásra szánt önkormányzati ingatlanra elővásárlási jogot tart fenn az állam.

Mindez azt jelentheti, hogy nem lesz értelme folytatni az önkormányzati lakások kedvezményes értékesítését a helyi rászorulók körében – mondta Török Sándor, a százhalombattai Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke a Százhalombattai Hírtükörnek.

A százhalombattai önkormányzat tavaly év végén negyedik alkalommal hirdette meg lakásértékesítési pályázatát, aminek keretében eddig 25 önkormányzati ingatlant adott el olyan százhalombattaiak részére, akik önerőből nem lennének képesek az otthonteremtésre. A pályázaton csak olyanok indulhatnak, akik legalább öt éve életvitelszerűen is a városban laknak és nem rendelkeznek lakóingatlannal. Az értékelés alapjául szolgáló nyilvános pontrendszer előnyt biztosít a gyermekeket nevelőknek, azoknak, akik beteg családtagot gondoznak vagy egészségtelen körülmények között élnek, és plusz pontot biztosít azoknak a családoknak, akik önkormányzati bérlakásból költöznek ki, amit nem laktak le és nem terheltek közmű-, illetve lakbértartozással.

Török Sándor kiemelte, a pályázat egyik legfontosabb célja, hogy azok, akiknek a helyi rendelet szerint már nem lehet meghosszabbítani a bérleti szerződését, ne az utcára vagy az átmeneti szállóra kerüljenek.Az önkormányzat szociális gondoskodását azonban keresztülhúzza az állami elővásárlási jogot teremtő törvény, hiszen a magyar államnak ugyanolyan feltételekkel kell felkínálni az ingatlanokat, amilyenekkel a helyi lakosság pályázhat rájuk. Márpedig ezek igen kedvezőek, a pályázat nyerteseinek mindössze húsz százalék önrészt kell befizetniük, a többit pedig – akár 15 éves futamidőre – kamatmentesen törleszthetik.

Mivel a törvény végrehajtási rendeletét egyelőre nem hirdették ki, nagy a bizonytalanság. A szakbizottság úgy döntött, állásfoglalást kérnek az illetékes minisztériumtól. Ha ez az önkormányzat számára pozitív lesz, február 6-i ülésükön még kijelölhetik a hat új lakástulajdonost, ha viszont negatív, visszavonják a pályázatot.


OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.