Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2012. Március 30. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Az ausztriai leondingi temetőben megszüntették Adolf Hitler szüleinek a sírhelyét – adta hírül csütörtökön a felső-ausztriai Life rádió.

A hírt megerősítette az APA osztrák hírügynökségnek Kurt Pittertschatscher helyi plébános, aki elmondta, hogy eltávolították a sírkövet, a sírhelyet pedig felszabadították további használatra. Exhumálásra nem került sor.

A Hitler család egyik névtelenséget kérő távoli rokona nyilatkozata szerint „egyre nehezebb a sír gondozása. Ezenkívül arra is gondolok, hogy őseim sírjával visszaélve rokonszenvtüntetéseket tartanak ott. Mindent megfontolva, úgy döntöttem, hogy lemondok a sírhelyhasználati jogokról” – olvasható a rokon közleményében.

Sok helyi lakos, továbbá az osztrák fasizmus elleni hálózat és a Mauthauseni Bizottság nehezményezte, hogy a Hitler szülők sírhelye szélsőjobboldali csoportok egyfajta zarándokhelyévé vált. A temető gondnoksága ügyel majd, hogy nehogy egy másik zarándokhely alakuljon ki.

A dpa német hírügynökség beszámolójában emlékeztetett arra, hogy 2011 júliusában Hitler helyettesének, Rudolf Hessnek a sírját – 24 évvel a halála után – szüntették meg a bajorországi Wunsiedelben, ahol neonácik rendszeresen megemlékezést tartottak.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 04. 17:05, kedd | Külföld

Újabb hatalmas tanzanitot talált a néhány hónapja milliárdossá vált tanzániai bányász

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagyméretű, kétmillió dollárt (545 millió forintot) érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.

2020. Augusztus 04. 12:00, kedd | Külföld

Donald Trump amerikai elnöki rendeletet írt alá a munkahelyek külföldiekkel szembeni védelméről

Donald Trump hétfőn rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.

2020. Augusztus 04. 10:03, kedd | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 18,2 millió, a halálos áldozatoké 692 ezer a világon

A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint.

2020. Augusztus 04. 05:00, kedd | Külföld

Felére csökkentek a Ferrari eladásai a második negyedévben

Közel megfeleződött a sportkocsigyár értékesítési árbevétele is és töredékére esett a nyeresége a járványügyi korlátozások és termelésének mintegy két hónapnyi leállítása miatt.