Városlista
2020. szeptember 26, szombat - Jusztina

Hírek

2012. Február 15. 13:40, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megtalálták Sába királynőjének aranybányáját?

Megtalálták Sába királynőjének aranybányáját?

Sába királynőjének aranybányáját találhatták meg brit régészek Etiópia északi hegyvidékén.

Az expedíciót, amely Louise Schofieldnek, a British Museum volt kurátorának vezetésével Tigré tartományban, a Geralta-fennsíkon végez ásatásokat, egy csaknem hét méter magas sztélé vezette nyomra, amelyre a Napot és a Hold sarlóját vésték – olvasható a Biblical Archaeology honlapon, valamint a The Guardian netes kiadásában.

A régészek a közelben Szabá (Sába) legfőbb istenségének, a Holdnak szentelt templom oszloptöredékeit fedezték fel, a szentélyt egy ősi csatában aratott győzelem tiszteletére emelték. A közelben az expedíció megtalálta az ősi csatateret is.

Szabá (Sába) ókori keleti állam, Dél-Arábia Kr.e. I. évezredben virágzó „tömjénkirályságainak” egyike. Gazdagságának forrása a Dél-Arábiát a Földközi-tenger medencéjével összekötő karavánutak ellenőrzése mellett az illatos mézgák, tömjén és mirha termesztése és exportja volt, ezekből drága balzsamok, füstölők, illatszerek és kozmetikumok készültek. Sába mitikus királynőjéről, Salamon királyhoz tett látogatásáról a Biblia mellett a Korán is említést tesz.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 26. 17:08, szombat | Belföld

Az ÉletMentő applikáció az Év digitalizációs projektje Magyarországon

Az ÉletMentő applikáció nyerte el az Év digitalizációs projektje címet és megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, amellyel a hazai digitalizáció fejlődésében aktívan szerepet vállaló személyeket és vállalkozásokat ismerik el

2020. Szeptember 26. 15:05, szombat | Belföld

Több a születés, kevesebb a halálozás

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első nyolc hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 4,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában

2020. Szeptember 26. 13:31, szombat | Belföld

Tizenketten meghaltak, 950-nel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhunyt tizenkét beteg, és újabb 950 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

2020. Szeptember 26. 12:01, szombat | Belföld

A koronavírus-fertőzés új mechanizmusát fedezték fel szegedi kutatók

A koronavírus új fertőzési mechanizmusát fedezték fel a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói, ami lehetőséget biztosíthat a kórokozók sejtbe jutásának gátlására - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.