Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Augusztus 13. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Megtalálták a Rubik-kocka legrövidebb megoldását

Megtalálták a Rubik-kocka legrövidebb megoldását

Kutatók nemzetközi csapata csütörtökön bejelentette, hogy a Google által biztosított komputer révén bizonyították, hogy melyik az a legkisebb szám, ahány lépésből bármely kezdő forgatással a Rubik-kockát ki lehet rakni. A bejelentés


 
„A kocka megoldói egy algoritmust használnak, ami lépések sorozata a megoldásig. Sokféle algoritmus létezik, a megoldáshoz szükséges lépések és komplexitás variálásával" - közölte a matematikusokból álló csapat, amelynek tagja Morley Davidson, az Ohio állambeli Kent egyetemről, a Google mérnöke, John Dethridge, a német matematikus, Herbert Kociemba és Tomas Rokicki, kaliforniai programozó.

 
„Gondolhatnák, hogy Isten sokkal több hatékony algoritmust használna, de Isten a legrövidebb utat választja, ezért a legjobb megoldást nevezhetjük isteni algoritmusnak. Az isteni lépések száma pedig 20" - közölte a csapat, amely az interneten tette közzé megállapításait. Mint kiderült, 30 éve kutatják a magyar Rubik Ernő 1974-ben megalkotott kockájának rejtélyét.

 
„15 évbe telt, mire a kocka bevezetése után 20 lépésben kirakták azt. És újabb 15 évbe ezután, hogy mi bizonyítsuk, hogy akárhogyan keverjük össze a Rubik-kockát, ki lehet rakni legfeljebb húsz lépésből" - jelentette a csapat. A Google nem közölte, hogy mennyi és milyen teljesítményű komputereket használtak a kutatók.
 
 
Morley Davidson szerint több mint százmillió olyan kezdőállás van, amelyből indulva pontosan húsz lépésből lehet kirakni a kockát. Ez hatalmas haladás ahhoz képest, hogy 1981-ben Morwen Thistlethwaite még azt állította, hogy 52 forgatás kell a megoldáshoz. 1992 májusában azonban Michael Reid 39 lépést mutatott be, és egy nappal később Dik Winter 37-re szorította le a csúcsot. Aztán 1995-ben megint jött Reid, aki elérte a 20-as varázsszámot.
 
 
„Sokáig csak hinni lehetett a 20-asban, mert bizonyítani senki nem tudta, hogy valóban elég ennyi mozdulat ahhoz, hogy bármely állásból ki tudjuk rakni a kockát" - közölte Davidson professzor. Persze az isteni szám - ami a 20-as, de lehet, hogy még kevesebb, amit majd a jövő kutatói talán bebizonyítana - egy versenyben akkor ér valamit, ha gyorsan, minél rövidebb idő alatt oldja meg a kockát. Az érvényes világcsúcsot a holland Erik Akkersdijk tartja, 7.08 másodperccel.
 
 
(FH)
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: