Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Február 03. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Megtorpedózták a Holdra szállást

Megtorpedózták a Holdra szállást

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal törli a Holdra visszatérés tervét. A programot az előző elnök, George Bush hirdette meg, de Barack Obama költségvetési megszorításai miatt lefújták.

40 évvel Neil Armstrong történelmi bejelentése után messzebb került a Földtől a Hold. „Kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek" - közölte 1969. július 21-én Neil Armstrong, amikor az Apollo 11 űrhajó holdraszálló egységének lépcsőjéről a Hold felszínére lépett. A NASA a 70-es években még 5X ismételte meg a Holdra szállást. Az űrhajókat az amerikai fővárosban megnyitott Smithsonian repüléstörténeti múzeumban csodálhatják meg az érdeklődők.

„Mi voltunk a föld leghatalmasabb tudományos hatalma a múlt században, és ezt az évszázadot is jól kezdtük, folytatni kellene a programot" - mondja egy múzeumlátogató. Társa úgy fogalmaz Obama döntéséről: „Egyszer azt mondják, hogy van víz a Holdon, egyszer meg azt, hogy nincs. Hogyan győződhetnénk meg erről anélkül, hogy ismét visszamegyünk? Sehogy. Nevetséges dolog, ha leállítja".

Az első Holdra szállás óta 4 évtized telt el, és még legalább egy évtized eltelik, mire újra ember léphet a Holdra. George Bush korábbi elnök programot hirdetett a visszatérésre, de ezt Barack Obama elnök most benyújtott költségvetési tervéből törölte. Szerinte most fontosabb dolgokra kell az adófizetők pénzét költeni.

„Visszatérni a Holdra nagyszerű ötlet, de most sokkal fontosabb dolgokra kellene költenünk a pénzünket" - közölte egy diák, aki a riporter kérdésére az egészségügyi reformot és az oktatás fejlesztését nevezte meg.

Amerika elvesztheti az előnyét

Barack Obama a magáncégeket is bevonná az űrkutatás költségeinek finanszírozásába. Az amerikai állam persze nem vonulhat ki teljesen a területről. Az egyik legsürgetőbb feladat az űrsiklók cseréje lesz. Az utolsó fellövést jövőre tervezik, ráadásul a Nemzetközi Űrbázis élettartamát is meg kell hosszabbítani. De ha az Egyesült Államok sokat tétovázik, lassan elveszítheti technikai előnyét, és akkor egy-két évtized múlva nem amerikai, hanem kínai űrhajós lép majd a Hold felszínére.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.