Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 27. 18:30, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megtörtént az első „éles” landolás - életet mentett

Megtörtént az első „éles” landolás - életet mentett

Február 23-án, csütörtökön késő délután leszállt az első mentőhelikopter a Petz Aladár Megyei Kórház „A” épületének tetején kialakított helikopter-leszállópályán.

A jármű a Vas megyei Tompaládony és Sajtoskál között történt frontális ütközés egyik súlyos sérültjét, egy 29 éves fiatalembert szállította Győrbe. A pilóta saját felelősségére landolt az új leszállópályán, hiszen az építmény már tavaly év végén elkészült, de a használatba-vételi engedélyre még várni kell. A légügyi hatóság ugyan törekszik a leggyorsabb megoldást megtalálni, de az engedélyeztetési eljárás bonyolultabbá vált, így az idő közben habgenerátorral is felszerelt, fűtött, éjjeli leszállásra is alkalmas pályatest hivatalosan még nem fogadhat légi járműveket. Az intézmény udvarán a légi mentők leszállása természetesen továbbra is biztosított, de csak nappali fényben. A csütörtöki esetnél a látási viszonyok már csak a tetőre való leszállást tették lehetővé. Az első orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a késlekedés a beteg életébe kerülhetett volna, így a pilóta, illetve a légimentő-csapat a tetőre való leszállással életet mentett.

Mint ismeretes, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban európai uniós támogatással nagy horderejű, összességében 11,2 milliárd forintos fejlesztés zajlik, ennek részeként készült el 2011 november közepére az „A” épület tetején a 330 m2-es leszállópálya, amely a legmodernebb világítástechnikával éjszakai leszállásra is alkalmas lesz.

A februári hideg időben az új hotelszárny építésével rövid időre le kellett állni, ám ez idő alatt más, a fejlesztés részét képező, épületeken belüli munkálatok természetesen folytatódtak. Így például javában zajlik a „B” épületben lévő központi intenzív osztály – gépészeti, építészeti, légtechnikai – felújítása. A rekonstrukciós munkálatok idejére ez a kórházi egység az „A” felső szintjére költözött. A hőmérséklet enyhülésével tovább folytatódtak az új épületszárny szerkezetépítési munkálatai, jelenleg a harmadik emelet építése folyik.

Idő közben a „B” épület földszintjén elkészült és megkezdte működését a központi intézeti gyógyszertár is, amely korábban a Zrínyi utcai telephelyen működött. Ideiglenes helyéről, az „A” épület fogadószintjéről visszaköltözött eredeti helyére, a „B” épület földszintjére a Petz Patika is, ahol felújított, megszépült és modernizált környezetben, nagyobb területen várják a gyógyszertárba betérőket.

Fotók: Darázs Csaba


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.