Városlista
2021. szeptember 25, szombat - Eufrozina

Hírek

2012. Július 21. 13:20, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Megújult külsővel fogadja a zarándokokat a lébényi monostortemplom

Megújult külsővel fogadja a zarándokokat a lébényi monostortemplom

Megújult külsővel és közelében a régi barokk plébániaépületből kialakított turisztikai központtal fogadja a lébényi román kori monostortemplom a zarándokokat.

Megújult külsővel és közelében a régi barokk plébániaépületből kialakított turisztikai központtal fogadja a lébényi román kori monostortemplom a zarándokokat, akik nyolcnapos zarándoklatot követően emlékeznek meg Szent Jakabról, a műemléktemplom védőszentjéről július 25-én Lébényben

A száz zarándok Budapestről indult el gyalog, két csoportban. Ez a létszám azonban folyamatosan bővül az útközben csatlakozókkal – mondta a szervező Szent Jakab Baráti Kör elnöke az MTI-nek.

A 200 kilométert hét megállóval teszik meg, éjszakánként iskolai tornatermekben, illetve kollégiumokban szállnak meg.A magyarországi Szent Jakab út végpontján, Lébényben ünnepi misével, koncertekkel, kiállítással fogadják őket – mondta Kovács Gábor polgármester.

Ezen túl tájékoztatást kapnak a Szent Jakab plébániatemplom történetről, amely Magyarország középkori építészetének egyik legjelentősebb emléke. A becses műemlék tetőszerkezetét nemrégiben helyreállították, málló kődíszeit restaurálták döntően európai uniós pályázati forrásból magyar állami társfinanszírozással.
A templombelső mennyezete viszont megújításra vár – mondta Gőgh Tibor plébános.

Egyelőre felállványozták, deszkából álmennyezetet építettek, így a téglaboltozatból kipergő vakolat arra hullik rá védelmet nyújtva a híveknek és a templom látogatóinak.

A Szent Jakab út magyar szakasza Lébénytől három napi járásra csatlakozik az osztrák szakaszhoz. Ezt az utat negyven-ötven zarándok a Jakab-napi megemlékezést követően megteszi.

A világörökség részét képező El Camino (az út) néven ismertté vált mintegy 800 kilométeres zarándokút egy francia kisvárosból indul, és a Spanyolország északi részén fekvő Santiago de Compostela városába vezet el, amelynek katedrálisa Szent Jakab apostol földi maradványait őrzi. Ehhez az úthoz ma már több európai országból kiinduló út kapcsolódik

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 09:04, szombat | Belföld

Felminősítette Magyarországot a Moody\'s

Felminősítette Magyarországot pénteken a Moody\'s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi \"Baa3\"-ról egy fokozattal \"Baa2\"-re javította a magyar államadós-osztályzatot.

2021. Szeptember 25. 08:48, szombat | Belföld

Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák

Megkezdődtek az őszi betakarítási munkák, a július-augusztusi aszály miatt még bizonytalanok a terméseredmények, de a belföldi ellátás biztosított lesz

2021. Szeptember 25. 07:00, szombat | Belföld

Rengeteg intézkedés történt vezetés közbeni mobilozás miatt

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt - közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

2021. Szeptember 25. 05:00, szombat | Belföld

Öten meghaltak balesetben Abonynál

Öten meghaltak egy balesetben, amely Abony térségében történt péntek délután - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.