Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Március 11. 14:13, csütörtök | Sport
Forrás: NSO

Megváltozott pontrendszer, betiltott tankolás

Megváltozott pontrendszer, betiltott tankolás

Alig öt hónappal azután, hogy Jenson Button megszerezte pályafutása első világbajnoki címét, a hétvégi Bahreini Nagydíjjal kezdetét veszi a 61. Formula–1-es világbajnokság. Az új idény számos változást hozott: régóta nem látott m

A szabályváltoztatások közül talán a legfontosabb, hogy az elmúlt években megszokottakhoz képest megváltozott a pontozás: az első nyolc helyett ezentúl az első tíz helyezett kap pontot, a futamgyőzelem pedig jelentősen felértékelődött.

Az eddigi 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1-es pontozást a 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1-es rendszer váltja fel, ezzel azt próbálták elérni a szervezők, hogy a pilóták több kockázatot vállaljanak az első hely megszerzése érdekében. Eddig ugyanis egy győzelem és egy harmadik hely ugyanannyit ért, mint két második pozíció, idén azonban az előbbi kombináció négy ponttal többet hoz a konyhára, mint két második hely.

A további változtatások közül mindenképpen ki kell emelni, hogy betiltották a tankolást (utoljára az 1993-as világbajnokságon volt megtiltva a futam közbeni üzemanyagpótlás). A boxutcában tett látogatások ennek ellenére nem szűnnek meg, ugyanis a szabályok értelmében legalább egyszer kötelező lesz kimenni kereket cserélni.

A tankolás lehetősége nélkül a versenyzők lényegesen több üzemanyaggal rajtolnak majd, ennek következtében megváltozik az autók súlyelosztása, a kerékcserék ideje pedig elképesztően lerövidül. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke ezzel kapcsolatban elmondta, szerelői november óta készülnek az új kihívásokra, és képesek arra, hogy két másodperc alatt lecseréljék a gumikat - igaz, versenykörülmények között várhatóan lassabbak lesznek, de a négy másodperc körüli eredmények reálisaknak tűnnek.

A kerekekhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy az első kerekek szélességét 270 milliméterről 245-re csökkentették, míg a 2006 óta használt kerékfedeleket betiltották. Ami nem változott: száraz versenyeken idén is kétféle gumit kell használni.

Az időmérő edzés lebonyolítása is változott, főleg amiatt, hogy a mezőny létszáma 24 pilótára nőtt: a kvalifikáció első és második harmadában hét-hét versenyző búcsúzik, majd a záró szakaszban a legjobb tíz pilóta küzd tovább a pole pozíció megszerzéséért. Amíg a USF1 indulásával számoltak, addig úgy szólt a szabály, hogy az első két harmadban nyolc-nyolc pilóta búcsúzik. A versenyben maradt pilóták könnyű autóval mehetnek a harmadik szakaszban, azonban a másnapi futamon azokon a gumikon kell indulniuk, amelyeken a leggyorsabb körüket futották az időmérő záró szakaszában (ez természetesen az időjárási körülmények megváltozása esetén nem érvényes).

Az előző szezonban sok vitát kiváltó teszttilalom az idén is érvényben marad, azzal az engedménnyel, hogy az idény közben beugró pilóták egy napot tesztelhetnek egy olyan pályán, amely nem szerepel a versenynaptárban (de csak akkor, ha az utóbbi két évben nem versenyeztek az F1-ben). Emlékezhetünk rá, a tilalom miatt tavaly az újonc Jaime Alguersuari és Romain Grosjean is úgy szerepelt a pénteki szabadedzésen, hogy előtte nem próbálhatta ki autóját.

A csapatok megegyeztek abban, hogy nem használják az előző szezonban például a Ferrari és a McLaren által is használt KERS energiaátalakító rendszert.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.

2024. Április 20. 09:45, szombat | Sport

A Veszprém kilenc góllal nyerte meg a Szeged elleni rangadót

A címvédő Telekom Veszprém házigazdaként 36-27-re legyőzte a Szegedet a férfi kézilabda NB I péntek esti rangadóján.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet