Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Szeptember 15. 09:08, csütörtök | Helyi
Forrás: GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

Megyei Nemzetiségi Nap Kimlén

Megyei Nemzetiségi Nap Kimlén

Szeptember 17-én, szombaton Kimle ad otthont a 2016. évi Megyei Nemzetiségi Nap látványos, színes programsorozatának.

A rendezvény 10.00 órakor szentmisével kezdődik a horvátkimlei Szent Mihály templomban. Ezt követően, 10.45 órától Mate Mersich egykori horvát plébános sírjánál dr. Horváth József megyei könyvtárigazgató-helyettes emlékezik a tudós költőre.

Kora délután, 13.30 órától Kimle Fő utcáján népviseletben vonulnak fel a nemzetiségek, a Jánossomorjai Fúvószenekar kíséretében.

A Megyei Nemzetiségi Nap ünnepélyes megnyitója 14.00 órakor kezdődik a művelődési házban (Vízpart u. 2.). Grubits Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Nemzetiségi és Civil Kapcsolatok Bizottsága elnökének köszöntőjét követően Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke – első ízben – adja át a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat, Nemzetiségi Tagozatban.

A Megyei Nemzetiségi Nap programja ebben az évben szorosan összefonódik a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéknap eseményeivel. Így a köszöntők között helyet kap dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár bizottság elnöke, Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatói tanácsadója és természetesen – mintegy házigazdaként - köszönti a településen megjelenteket Eller Gizella, Kimle polgármestere is.

A délutánt a nemzetiségi csoportok fellépése teszi színessé, de számos helyi értéktár is bemutatkozik, ahogy a megyei értéktárban szereplő „megyerikumokról” is sok érdekeset megtudhatnak az érdeklődők. Sok kerül könyvbemutatóra, közelebbről is megismerkedhetnek a kékfestés és a höveji csipke készítésének rejtelmeivel, emellett lesz táncház, tánctanítás, valamint a ”megyerikumokról” szóló kisfilmek is megtekinthetők lesz.

A szervezők – Kimle Község Önkormányzata, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája - mindenkit biztatnak, hogy kapcsolódjon be a Megyei Nemzetiségi Nap és a Megyei Értéknap programjaiba, ezáltal ismerkedjen meg megyénk nemzetiségeinek kultúrájával, megyénk értékeivel.
Az esemény megvalósítását a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.