Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

2024 első negyedévében összesen 71 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron vármegyében. Ezekben a tüzekben szerencsére senki sem vesztette életét, 7-en viszont megsérültek. Ebben az időszakban a lakástüzek eloltásához összesen 53 órára és 182 tűzoltójárműre volt szükség. Összesen 933 négyzetméternyi épített terület égett le.

Legtöbb tűz a kéményből indul
Egyik épületben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 24 százaléka. A tüzesetek 12 százalékában a konyhában, 8 százalékában a hálószobában, 9 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Százhúsz galamb pusztult el
A legnagyobb tűzés egyben a leghosszabb beavatkozás március 28-án, Kapuváron volt, ahol egy 120 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a hozzáépített melléképület teljes terjedelmében égett. A melléképületben parkoló autó is teljesen kiégett a tűzben, valamint 120 galamb is elpusztult. Az épületből két gázpalackot kivittek, az egyiket hőhatás érte, ezért a tűzoltók vízsugárral visszahűtötték, hogy ne robbanjon fel. A családi ház oltása utómunkálatokkal együtt csaknem 3 és fél órát vett igénybe.

Alattamos a szagtalan szén-monoxid
Az első negyedévben szén-monoxid miatt 28 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 11 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, azonban szerencsére senki nem halt meg vármegyénkben szén-monoxid miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.