Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. December 23. 17:39, hétfő | Külföld

Menesztik a Boeing vezérigazgatóját

Menesztik a Boeing vezérigazgatóját

Közleményt adott ki az amerikai repülőgépgyártó óriás, a Boeing, melyben arról tájékoztatják a nyilvánosságot, hogy kirúgják a vállalat elnök-vezérigazgatóját, Dennis Muilenburgot- írja többek között a brit Guardian.

A Boeing azt tette nyílvánosságra, hogy az igazgatótanács úgy ítélte meg, a társaság iránti bizalom helyreállításához szükség van a vezetőváltásra.

"A vállalat arra törekszik, hogy mind gépeinek és termékeinek vásárlóival, mind a működésüket felügyelő hatóságokkal, illetve a közvéleménnyel, helyreálljon a nyitottságon alapuló jó kapcsolat" - fűzték hozzá.

A közleményből kiderül, hogy ezzel a vállalat egyértelműen a közelmúlt két légikatasztrófájára, két 737 Max-típusú gépeinek összesen 346 halálos áldozatot követelő szerencsétlenségére utal. Az első baleset tavaly ősszel Indonéziában, a második idén tavasszal Etiópiában történt. A vizsgálatok megállapították, hogy a Boeing felelőssé tehető mindkét ügyben, a géptípus egészét érintő, az MCAS nevű repüléstámogató rendszer tervezési hibája kapcsán.

Egy amerikai lap úgy tudja, a vállalat élére elnökként Dave Calhoun kerül, január 13-ai hatállyal. A vezérigazgatói teendőket az átmeneti időszakban Greg Smith, pénzügyi helyettes vezető fogja ellátni.

Az igazgatótanács részéről megköszönték azt a jelenlegi vezérigazgatónak, hogy elfogadta döntésüket "ebben a nehéz időszakban". Formailag ugyanakkor Dennis Muilenburg önként mondott le tisztségéről.

Az új vezetőjelölt, Dave Calhoun pedig azt nyilatkozta, megtiszteltetésnek tekinti, hogy rábízták a mintegy 150 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat irányítását. Egyúttal elmondta, nagyon bízik a Boeing és a 737 Max gépek jövőbeni sikerében is. Calhoun a jelenlegi információk szerint egyszerre fogja betölteni az elnöki és a vezérigazgatói pozíciót is.

A vállalat az idei év egyik legnagyobb vesztese a globálisan is jelentős cégek sorában.

A két gép katasztrófája nyomán több korábbi partnere is inkább a rivális Airbustól rendelte meg új gépeit, vagy jelentette be, hogy fontolgatja a váltást (a légitársaságok általában csak egy társaságtól veszik gépeiket, csak az igazán nagy cégek üzemeltetnek több gyártótól is gépeket). Friss hír az is, hogy két nagy hitelminősítő is rontott a Boeing adósbesorolásán.

Ugyanakkor a vezetőváltás hírére a cég papírjai 3 százalékot erősödtek a kereskedésben.

Az Airportal felidézi, hogy Dennis Muilenburg 1985 óta dolgozott a Boeingnél, elnöknek 2013-ban, vezérigazgatónak 2015-ben nevezték ki. Távozása nagyban összefügghet a 737 Maxokkal kapcsolatos problémákkal.

A két halálos baleset után 2019 októberében már megfosztották igazgatósági elnöki pozíciójától. A balesetek miatt a Kongresszus közlekedési bizottsága előtt is tanúskodnia kellett, ennek során több tag is arról érdeklődött, hogy miért nem mondott eddig le. Erre rendszerint azt válaszolta: nem úgy nevelték, hogy ilyen helyzetekben megfutamodjon.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).