Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2019. Május 25. 18:00, szombat | Helyi

"Menteni a menthetőt..." - Jubileumi kiállítás nyílt Várayné Bíró Ibolya néprajzkutató emlékére

A Sokorói-dombvidéken fekvő Táp község 20. alkalommal adott otthont a Hegysori Tavasz rendezvényének. Festői hangulatú utcája legmagasabban fekvő háza idén ünnepli tájházként való megszületésének 40. évfordulóját.

A tájházat Várayné Bíró Ibolya Ikvai Nándor-díjas néprajzkutató, tanár, muzeológusról nevezik el.

Az emlékkiállítást a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményéből készítette családja.

A családja: Ifj. Váray László ( a friss TAPS- Új Érték-díjas, Belvárosi Betyárok, Colombre Band) , Nádasné Váray Katalin, Váray Ibolya és Váray László ütőhangszeres zenész

A gimnáziumi éveitől verseket írt, a Kazinczy Ferenc Gimnázium önképzőkörének ígéretes tagja volt, ahol megismerkedett későbbi férjével Váray László ütőhangszeres zenész, nyugalmazott egyetemi docens, a Győri Ütőegyüttes és a Győri Zeneművészeti Főiskola alapítójával. Közös gyűjtéseket végeztek népdalok, népszokások témájában. A versírás egész életén át elkísérte. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv- és irodalom- néprajz szakos hallgatója volt.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum elődjénél, a Xantus János Múzeumnál dolgozott, mint néprajzos- muzeológus.
Számos néprajzi tábort szervezett és vezetett, gyűjtőutakat bonyolított szerte a Kisalföldön és a Csallóközben, néprajzi kiállításokat rendezett, létrehozta a Jánossomorjai Helytörténeti Gyűjtemény néprajzi részét.
Két kisalföldi tájház, a tápi és a tényői létrehozása és hiteles, korhű hangulatú berendezése, valamint - Csallóközben az első- a nagymegyeri tájház berendezésének irányítása is az ő nevéhez fűződik, a győri és a csallóközi diákoknak rendezett helyismereti tábor keretében.

" Pár sora híven tükrözi azt a lelkületet, mely a múlt relikviáit lélekkel átitatva szándékozta megőrizni az utókornak, hogy egy letűnt korról mintegy megelevenedett díszletek között meséljenek, eleink életét a maga egyszerűségében, mégis vonzó és szemet gyönyörködtető régi tárgyakkal bemutatva a belépő látogatóknak." - írta a Váray család

"Itt a ház és itt az ablak
akik lakták, mind meghaltak
mégis... fejük helye a párnán,
tej alszik a kályha vállán."

Megnyitóbeszédet mondott Géber József néprajzkutató, a Felpéci Tájház néprajzosa.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Borítókép: Váray család

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 24. 16:20, hétfő | Helyi

Csontvázakat találtak a színháznál

A Győri Nemzeti Színház felújítási munkálatait megelőző, folyamatosan zajló régészeti feltárások során - melyek az úgynevezett császári-királyi nagykaszárnya (18. század első harmada) épületének kutatásához kapcsolódnak.

2019. Június 24. 14:53, hétfő | Helyi

Kinyílt a Levéltár

A hétvégi programkavalkádban, Győr Megyei Jogú Város Levéltára is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

2019. Június 24. 10:05, hétfő | Helyi

Világhírű ütőművész a Zsinagógában

Többek között a világhírű, Kossuth-díjas, ütőhangszeres művész, Horváth Kornél és a New Juice trió is koncertezett hétvégén a Győri Ütősmaraton keretein belül, a helyi Zsinagógában.

2019. Június 24. 09:50, hétfő | Helyi

Hogyan használhatjuk ki az egysínes csempevágók előnyeit?

Akár a saját otthonunkban végzünk hidegburkolással kapcsolatos feladatokat, akár rendszeresen dolgozunk csempék megmunkálásával, időnként szükségünk lesz megbízható csempevágó eszközökre.