Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 25. 18:00, szombat | Helyi

"Menteni a menthetőt..." - Jubileumi kiállítás nyílt Várayné Bíró Ibolya néprajzkutató emlékére

A Sokorói-dombvidéken fekvő Táp község 20. alkalommal adott otthont a Hegysori Tavasz rendezvényének. Festői hangulatú utcája legmagasabban fekvő háza idén ünnepli tájházként való megszületésének 40. évfordulóját.

A tájházat Várayné Bíró Ibolya Ikvai Nándor-díjas néprajzkutató, tanár, muzeológusról nevezik el.

Az emlékkiállítást a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményéből készítette családja.

A családja: Ifj. Váray László ( a friss TAPS- Új Érték-díjas, Belvárosi Betyárok, Colombre Band) , Nádasné Váray Katalin, Váray Ibolya és Váray László ütőhangszeres zenész

A gimnáziumi éveitől verseket írt, a Kazinczy Ferenc Gimnázium önképzőkörének ígéretes tagja volt, ahol megismerkedett későbbi férjével Váray László ütőhangszeres zenész, nyugalmazott egyetemi docens, a Győri Ütőegyüttes és a Győri Zeneművészeti Főiskola alapítójával. Közös gyűjtéseket végeztek népdalok, népszokások témájában. A versírás egész életén át elkísérte. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv- és irodalom- néprajz szakos hallgatója volt.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum elődjénél, a Xantus János Múzeumnál dolgozott, mint néprajzos- muzeológus.
Számos néprajzi tábort szervezett és vezetett, gyűjtőutakat bonyolított szerte a Kisalföldön és a Csallóközben, néprajzi kiállításokat rendezett, létrehozta a Jánossomorjai Helytörténeti Gyűjtemény néprajzi részét.
Két kisalföldi tájház, a tápi és a tényői létrehozása és hiteles, korhű hangulatú berendezése, valamint - Csallóközben az első- a nagymegyeri tájház berendezésének irányítása is az ő nevéhez fűződik, a győri és a csallóközi diákoknak rendezett helyismereti tábor keretében.

" Pár sora híven tükrözi azt a lelkületet, mely a múlt relikviáit lélekkel átitatva szándékozta megőrizni az utókornak, hogy egy letűnt korról mintegy megelevenedett díszletek között meséljenek, eleink életét a maga egyszerűségében, mégis vonzó és szemet gyönyörködtető régi tárgyakkal bemutatva a belépő látogatóknak." - írta a Váray család

"Itt a ház és itt az ablak
akik lakták, mind meghaltak
mégis... fejük helye a párnán,
tej alszik a kályha vállán."

Megnyitóbeszédet mondott Géber József néprajzkutató, a Felpéci Tájház néprajzosa.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Borítókép: Váray család

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.