Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 27. 14:37, szerda | Helyi

Mérföldkő: Nemzetköziesítik a Széchenyi Egyetem képzéseit

Mérföldkő: Nemzetköziesítik a Széchenyi Egyetem képzéseit

Együttműködési keretszerződést írt alá a Széchenyi István Egyetem rektora, dr. Földesi Péter és a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója, dr. Jókay Károly tegnap a győri egyetemen.

Az együttműködés egyik fő célja, hogy a széchenyis képzések nemzetköziesítésébe minél több oktató bekapcsolódhasson az Egyesült Államokból. A rektor új mérföldkőnek nevezte a megállapodást.

A világ több mint 160 országára kiterjedő Fulbright Csereprogram nemcsak tanulmányi, oktatói és kutatói ösztöndíjat kínál, hanem olyan különleges lehetőséget is jelent, ami meghatározó befolyással van az ösztöndíjasok életére. A Fulbright a világ egyik legrangosabb ösztöndíja, ami ugyanúgy lehetővé teszi amerikai hallgatóknak, oktatóknak, kutatóknak a külföldi tanulmányutat, mint a külföldieknek az amerikai ösztöndíjat.

Az 1946-ban J. William Fulbright szenátor javaslata alapján indult Fulbright Program a kezdetek óta napjainkig az Egyesült Államok legelismertebb oktatási-tanulmányi csereprogramja. Magyarország 1978 óta vesz részt a programban, azóta több mint 1100 magyar állampolgár nyerte el az ösztöndíjat. A program nyitott, bármely tudományágban és művészeti ágban megszerzett felsőfokú végzettséggel, illetve PhD/DLA oklevéllel, és megfelelő szintű angol nyelvtudással lehet pályázni.

Dr. Földesi Péter rektor hangsúlyozta, hogy a Széchenyi István Egyetem hosszútávú jövője szempontjából a Fulbright Bizottsággal kötött megállapodás új mérföldkövet jelent. Egy-egy ilyen út alapvetően meghatározhatja az ösztöndíjban részesült hallgatók, oktatók, kutatók karrierjét. Az ösztöndíj alatt szerzett, szemléletformáló tapasztalatokra évtizedeken át építhetnek, és a csereprogram előnyeit a fogadó intézménynek, valamint az ösztöndíjasok egyaránt élvezhetik. A program végén pedig a nálunk járt amerikai oktatók a Széchenyi István Egyetem nagykövetei lehetnek, és jóhírét vihetik a nagyvilágba. A XXI. században a nemzetközi kutatóhálózatok egyre fontosabbakká válnak, így például az autonóm járművekkel kapcsolatban dr. Földesi Péter komoly lehetőségeket lát arra, hogy konkrét kapcsolatok épüljenek ki amerikai egyetemek és a győri campus között.

Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szerződés nyomán egyrészt folytatódhat a korábban elkezdett jó gyakorlat, hiszen eddig is jártak már amerikai oktatók-kutatók Győrben, illetve széchenyis diákok, oktatók-kutatók is kijuthattak Amerikába a Fulbright ösztöndíjjal. A mostani megállapodás azért is különösen fontos, mert a Széchenyi István Egyetem önálló fejezetet kap abban a katalógusban, amely a világ 150 országának egyetemeit felsorolva ad kínálatot az amerikai jelentkezőknek arra, hogy milyen területeken biztosít partnerséget egy-egy fogadó intézmény.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes kiemelte, hogy a Széchenyi István Egyetemen szeptembertől a jelenlegi hét angol nyelvű szakkal szemben remélhetőleg huszonnégy tud elindulni. Közülük húsz élvezi a Stipendium Hungaricum program támogatását. Ebben a minőségi expanzióban a Fulbright alapítvány segítségével nagy presztízsű professzorokat lehet Győrbe vonzani, akik a 24 angol nyelvű képzési programban a széchenyis oktatók kutatótársaivá, illetve a hallgatók oktatóivá válhatnak.

Dr. Filep Bálint kancellár a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte az egyetem tanácsadójának, Prof. Kirk Downey-nak, a Texas Christian University (TCU) egykori dékánjának a közvetítői szerepért az együttműködési megállapodás létrejöttében.

A keretszerződés aláírását követően dr. Jókay Károly tájékoztatót tartott az egyetemi polgároknak az ösztöndíj adta lehetőségről. És miközben a megállapodással kapcsolatban még az amerikai oktatók győri útján volt a hangsúly, aközben a tájékoztatás már a hazai hallgatók és oktató/kutatók amerikai kiutazásának lehetőségeit részletezte.

A Fulbright Bizottság vezetője kiemelte, hogy a pályázók nagyjából fele vidéki egyetemekről jelentkezik, és az általuk kiválasztott ösztöndíjasok fele nem budapesti egyetemekről indul Amerikába. Ugyanígy a tengeren túlról érkező professzorokat, hallgatókat is igyekeznek az ország minden részébe eljuttatni. Évente átlagosan 20-25 amerikai ösztöndíjas jöhet Magyarországra és ugyanennyi magyar ösztöndíjas utazhat ki az USA-ba.

A Fulbright oktatói, kutatói és hallgatói ösztöndíjak bármely tudományterületről vagy művészeti ágból érkezők számára elérhetők. Az oktatók számára alapfeltétel a pályázott témában 2019. december 1-ig megszerzett PhD/DLA fokozat és az amerikai egyetem meghívólevele. Az ösztöndíj időtartama 1 vagy 2 szemeszter. Kutatói ösztöndíj elnyerése szintén 2019. december 1-ig megszerzett PhD/DLA fokozat és egy amerikai akkreditált intézmény meghívólevelének birtokában lehetséges. Az ösztöndíj időtartama itt 3-5 hónap. A posztgraduális hallgatói ösztöndíjak alapfeltétele a pályázott témában legkésőbb 2019. július 15-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják. Részletek a Fulbright honlapján.

Dr. Borsos Attila egyetemi adjunktus, dékánhelyettes 2010-ben még doktorandusz hallgatóként, egy éves előkészítő munka után nyerte el a tanulmányi ösztöndíjat. Építőmérnöki tudományterületre ment ki a Connecticuti Egyetemre. A Fulbright arra adott lehetőséget, hogy olyan nemzetközi szaktekintéllyel dolgozhasson együtt, ami korábban még álomnak, elérhetetlen célnak tűnt, a Fulbrightnak köszönhetően viszont megvalósult. John Ivan professzor mellett közúti közlekedésbiztonsággal foglalkozott Amerikában. Élete első impakt faktoros cikkei születtek abban az időszakban, és a munkakapcsolatuk azóta is megmaradt.

Dr. Happ Éva tanszékvezető egyetemi docens január közepén érkezett vissza a Fulbriht ösztöndíj után, szintén Connecticutból. Oktatói pályázatot nyújtott be, és olyan egyetemet keresett, ahol van turizmus program. A gyors, sikeres kapcsolatfelvétel után hamar megállapodásra jutottak az általa oktatott tantárgyban is. Az ösztöndíj alatt eljutott Bostonba, ott is tudta tanulmányozni a turizmussal kapcsolatos képzést.

Dr. Kegyes-Brassai Orsolya egyetemi docens PhD védése után több évvel, családostul volt kint Amerikában Fulbright ösztöndíjasként. Még hallgató korában döntötte el, hogy egyszer élni próbál a lehetőséggel. Földrengéskockázattal foglalkozik, és talált olyan hasonló területet az Egyesült Államokban, mint ami az itteni régiót jellemzi.

A Fulbright Bizottság vezetője a tájékoztatón a támogatások mértékére is kitért. A posztgraduális hallgatói ösztöndíjak havi 1.280-2.100 dollárral járnak az egyéb juttatások mellett. Az oktatói ösztöndíjak pedig havi 2710-3145 dolláros támogatást jelentenek az egyéb juttatásokon túl.

Nyerges Csaba/Széchenyi István Egyetem

Forrás: gyorplusz.hu

Fotó: Májer Csaba József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.