Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 15. 06:39, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Merkel: Már nem lehet visszafordítani

Merkel: Már nem lehet visszafordítani

Elindult a költségvetési unió felé vezető úton az euróövezet, és visszafordítani már nem lehet – értékelte szerdán az előző heti uniós csúcs eredményeit Angela Merkel a német parlamentben.

A német kancellár a Bundestagban – a törvényhozás alsóházában – elmondott beszédében hangsúlyozta: az uniós csúcson kötött megállapodással kijavítják az euróövezet „születési hibáit”, azt, hogy a közös pénzpolitika mellé nem társítottak közös költségvetési politikát. Ezt nem lehet egy csapással, máról holnapra megvalósítani, „de elindultunk az úton, amelyen már nem lehet visszafordulni” – mondta. Az út „egy új Európához, a stabilitás, a szolidaritás és a bizalom Európájához vezet” – tette hozzá.

A megállapodásból az uniós huszonhetek közül egyedüliként kimaradt Nagy-Britanniáról szólva hangsúlyozta: London a távolmaradás ellenére fontos partner marad az Európai Unióban, egyebek között a közös külpolitika és a közös belső piac alakításában, valamint a klímavédelmi erőfeszítésekben. Angela Merkel úgynevezett kormánynyilatkozatban tárta a törvényhozók elé a kabinet véleményét az uniós csúcsról. A szerdai az ötödik kormánynyilatkozat volt az idén, amely az euróövezeti válság megoldásáról szólt.

A csúcstalálkozón az euróövezeti államok és kilenc további EU-s tagállam arról állapodott meg, hogy kormányközi szerződést készítenek elő a költségvetési politika szorosabb összehangolásáról. A bolgár, cseh, dán, lett, litván, lengyel, magyar, román és svéd kormányfők jelezték: készen állnak csatlakozni a folyamathoz azt követően, hogy – ahol ez szükséges – a kérdésben konzultáltak törvényhozásukkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.