Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

Közel öt éve tart az ingatlanpiac felfelé ívelése: évről-évre emelkednek az árak és egyre-másra kelnek el az ingatlanok hazánkban. Ugyan a legfőbb növekedés Budapesten zajlott, és elsősorban a lakások piacán nőtt meg a forgalom, azért előbb-utóbb vidéken is beindult a szárnyalás. Azonban a tavalyi év második felében az ingatlanpiac már kezdett veszíteni lendületéből, a koronavírus megjelenése pedig egyértelműen megtorpanást hozott. Na de merre tartanak az ingatlanárak Győrben?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak
A szakemberek 2019-ben stagnálást jósoltak 2020-ra, melyet később a statisztikai adatok is alátámasztottak. A koronavírussal persze nem számolt senki sem, de anélkül is egy természetes folyamat következtében befékezett volna az ingatlanpiac. Ez történt Győr lakóingatlanainak éves árváltozásában is.
2020-ban már nem beszélhetünk folyamatosan és meredeken felfelé ívelő árakról. Ami a Győrben eladásra hirdetett családi házak átlagárát illeti, idén megrekedtek egy szinten, 340-350 ezer Ft/m² közötti intervallumban mozogtak egész évben. A panelek átlagos négyzetméter árai is csak stagnáltak idén, méghozzá 390 ezer Ft/m² körül.
A téglalakásokat nézve már másként alakult a helyzet az Ingatlannet.hu statisztikái szerint. Egyrészt Győrben ezen ingatlantípusok a legdrágábbak. Másrészt a győri téglaépítésű lakások azért is kakukktojások, mert átlagáraik januárról júliusra 10%-kal, 540 ezer Ft/m²-re drágultak. Az emelkedés pedig folytonos volt, egyszer sem történt még egy kisebb visszaesés sem.


Az albérletárak viszont csökkentek
Amíg Győrben az ingatlanpiaci árak beálltak egy árszínvonalra, addig az albérletek átlagára ereszkedőben van. Az árcsökkenés korántsem mondható folyamatosnak, hiszen egyszer huzamosabb időre megtört. Az a pont, vagyis az, amikor a csökkenést hirtelen emelkedést követte, márciusban volt és egészen májusig kitartott, visszatérve a januári szintre.
Habár az évben a győri albérletárak több hónapon át tartó drágulást is prezentáltak, összességében év eleje óta átlagosan 9 százalékkal, 2300 forintról 2100 forintra csökkent egy négyzetméter havi bérleti díja. Ez azt jelenti, hogy például egy 50 m² alapterületű albérletért januárban még átlag 115 ezer forintot kellett letenni az asztalra, júliusban viszont már csak 105 ezer forintot. Ez most főként az egyetemistáknak jó hír, akik bár örülnek az alacsonyabb áraknak, még nem lehetnek biztosak abban, hogy a koronavírus miatt nem kell-e újra online tanulniuk.

Mit lehet kapni Budapesten egy győri ingatlan áráért?
Ha egy 20 millió forintos keretösszeget jelölünk ki, akkor – az OTP Ingatlanpont adatai alapján –Budapest luxusnak számító kerületeiben egy 20-25 m², külsőbb kerületeiben egy 40-60 m², míg a drágább megyeszékhelyeken egy körülbelül 50 m² alapterületű, másfél-két szobás lakást lehetne venni. És hogy melyek a drágább kategóriájú megyeszékhelyek? Ide tartozik Győr mellett Debrecen, Veszprém, Székesfehérvár és Kecskemét is. Az olcsóbb átlagárakkal jellemezhető megyeszékhelyeken, mint például Békéscsaba vagy Miskolc, pedig 20 millió forint akár egy 100 m²-es lakásra is futhatja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.