Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2018. Február 05. 20:03, hétfő | PR

Merre tovább? Ingatlanpiac 2018 küszöbén

Merre tovább? Ingatlanpiac 2018 küszöbén

Az év kezdetén érdemes megvizsgálni, mit tartogat számunkra a lakáspiac a következő 12 hónapban, illetve milyen tendenciák jelentkeztek a közelmúltban.

Ez kimondottan az a terület, ahol nemcsak a saját célú vételek, hanem a befektetési lehetőségek miatt is sokan igyekeznek előre megbecsülni, drágulás vagy árcsökkenés várható-e.

Mit hozott 2017?

Mintegy 7-10 százalékkal drágultak átlagban az ingatlanok. Azaz, ami az amúgy is felívelő 2016-os év végén 30 millió forintba került, az 32-33 millióért kelt el 2017 végén.
A növekedő bérek, az olcsó hitelek, állami támogatások - például a lakástakarék pénztár - lehetővé tették sokaknak, hogy kövessék az emelkedő árakat. A befektetők is rárepültek a hazai piacra, a legutóbbi hírek szerint a kínai üzletemberek száma növekedett meg.
Az új lakások terén a megjelenő munkaerőhiány, a kivitelezés drágulása szintén felhajtó hatással voltak az árakra.

Az ÁFA változás nagyot billentett a piacon

Meg kell említeni, hogy hamarosan megszűnik a kedvező ÁFA kulcs. Ez 2018-ra már erősen éreztetni fogja a hatását.
2020-tól visszaállhat a 27 százalékos ÁFA kulcs, a 8 százalékos verzió, ami az ingatlanfejlesztőket szándékozott kedvezőbb helyzetbe hozni, mindenképpen megszűnik. A drágulást vélhetően a vásárlói félre fogják tolni a kivitelezők - mivel a költségeik, mint már fentebb írtuk, növekedtek, más választásuk nem is igen van.
Emiatt az érdeklődők többsége nem fogja halogatni az újépítésű társasházi lakás vásárlást. Akinek már épül a lakása, annak is azt tanácsolják a szakemberek, legyen résen. Ne fizessen többet, ha 2020 januárja utánra tolódik az átadás.
Új lakás iránt tehát élénkülő érdeklődés mutatkozik majd ebben az évben, hiszen mindenki reális áron szeretne minőségi otthonhoz jutni.

Túlárazott-e a piac?

Sokan árbuborékról beszélnek, ami jövőre ki fog pukkanni. Az átlagosan 16 %-os emelkedés 2016 júniusa óta sok helyütt megfizethetetlen magasságba tolta az árakat. Ez elsősorban a frekventált fővárosi kerületekre jellemző, mint a Belváros, a XII., a II., I. kerület. Megindultak a vidéki nagyvárosokban is az árak felfelé, sőt a kisebb településeken is.
Ám nem kevés kerület még mindig alulértékelt a fővárosban, például relatíve olcsó Budafok, Nagytétény, Zugló; Soroksár pedig a sor végén kullog.

A használt ingatlanok terén megállt az árnövekedés már 2017-ben, az áremelkedést a prognózisok szerint 2018-ban az újépítésűek újabb hulláma fogja uralni. Sokan próbálják majd előrehozni a vásárlást a következő két évre, ám mivel az építési projektek másfél évnél hamarabb nem fejezhetőek be, nem kevesen megismerkednek majd a 2020 utáni árakkal. Az ingatlanszakma még vár a döntésre, mekkora ÁFA várható majd, egyelőre bizonytalanságban tartja az építtetőket a kormányzat. Egyes vélemények szerint jelenleg nem vállalja senki, hogy 2020 utánra fejlesszen.
A lakáskiadás terhei csökkennek 2018 januárjától, és ez hozhatja a befektetési célú vásárlások számának emelkedését. Ám mivel a most kivezetett EHO befizetését a szakértők szerint sokan “kerülték”, a rövid- vagy hosszávú kiadás előnyei nem lesznek sokkal nagyobbak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 17. 17:00, hétfő | PR

Hol tart most a győri ingatlanpiac?

Az ingatlanárak napjainkban rendszerint a megyeszékhelyeken és a fővárosban a legmagasabbak. Az okok egyértelműek, hiszen a kedvező elhelyezkedési és oktatási lehetőségek -

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 06. 18:58, csütörtök | PR

Fűnyírási kisokos - avagy így válasszunk fűnyírót a kertünkbe

A fűnyírás szezonja már elkezdődött, a nagyobb esőzések után megállíthatatlanul nő a gyep. Ennyi idő alatt kiderülhetett már, hogy szükségünk van-e egy új fűnyíróra, vagy elég szervizelni a régit.

2019. Június 06. 18:57, csütörtök | PR

Milyen notebookot vegyünk otthonra?

Mindegy, hogy laptopnak vagy notebooknak hívjuk, mindkettő ugyanúgy a hordozható számítógépet jelenti. A kérdés az, hogy tudjuk-e, hogy milyen típusúra van szükségünk otthoni használat esetén.